We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Taiwan Pop Music Center / Visiondivision

Visiondivision’s latest entry for the Taiwan Pop Music Center competition aims to “transcend its visitors into a total escapism of pop.”  With different districts that use the effect of the main tower and specific angles of light,  the whole building expands dramatically in appearance, from a rather low key building in the distance to a spectacular body of light once approached.

More about the project including images and a further project description after the break.

Inside the pop center, the Star District includes office space and rehearsal studios in a flexible large space that can be easily modified to accommodate specific needs.  All office space and rehearsal studios can be reached internally through the surrounding walls. The streets and the small squares in these blocks will be an important area for intermingling for the guest artist and entourage with the local artists and office personnel working in the building.  An additional star palace incorporates a hotel setting for the featured artist with an upper level penthouse suite and an exclusive pool formed as a glass bowl that can be illuminated by the tower.

The outdoor arena is a plane surface surrounded by walls with three levels of balconies on each side.  Smoke machines allow the space to be disguised as a cloud with “the cloud rig” mounted on a rail with a light and sound system that can support the scene anywhere on the arena area either as a roof for the artist or as a separate feature emphasizing the show.

The live houses are located in the center of the building, connected both to the outdoor arena and the commercial district. These live houses have different scales and characters for different performances.  All live houses, except the smallest ones, have holes punctuating the roofs for the projections from the tower to reach the scenes.  A tranquil park for recreation sits amidst the live houses allowing people to take a moment to relax while visiting the complex.  The live houses are placed so they can be reached separately from outside the complex for easy controlled night activities.

The main hall provides a unique concert experience as large punctuations in the roof are illuminated.  The sloping spectator area is made out of glass beams which can transmit light out on the auditorium plaza, creating an epic foyer for the arriving crowds.  The roof above the auditorium becomes a sloping terrace down to the commercial district with views over the whole complex. Inside the commercial district, users can visit the central square with the tower, the hall of fame and a great cluster of bars and shops that continue on the sloping roof terrace of the main auditorium.

Credits: Ulf Mejergren & Anders Berensson, 3D from Andres Morelli

Cite:Karen Cilento. "Taiwan Pop Music Center / Visiondivision" 03 Nov 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/39560/taiwan-pop-music-center-visiondivision/>