The Nicholson / DesignInc

  • 02 Jul 2013
  • Housing Mixed Use Retail Selected Works
© Tony Miller

Architects: DesignInc
Location: Coburg, Victoria,
Year: 2011
Photographs: Tony Miller, Dianna Snape

Consultant Team: Hickory / Unitise Building (Builder), Robert Bird Group (pre-novation Irwin Consult) (Structural Engineering), NJM Design Pty Ltd (pre-novation WSP) (Services Engineering), AECOM (Landscape Architecture), Coffey (pre-novation GHD) (Project Manager), Sustainable Development Consultants Pty Ltd (ESD Consultant), WT Partnership (pre-novation Davis Langdon) (Quantity Surveyor), Davis Langdon (Building Surveyor), MGAC (Access Consultant)
Area: 5,400 sqm (site), 1,900 sqm (commercial & retail), 10,821 sqm (residential)
Constructions Value: $80M
Design Team: Glen Versteegen (Project Architect), Jacqui Williams, Alex Owen, Bryan Dinh, Dale Hewlett, Daniel Moore, Felis Sarcepuedes, Goh Siong, Gwyneth Choi, John Lui, Josko Mariani, Kazuo Ikeda, Lincoln Nielsen, Mona Ho, Melissa Abela, Natalie Yong, Sengly Chau, Tony Pereira, Tristan Wong
Project Director: Stephen Webb
Design Leader: Rudy Darmawan
Project Architects: Cameron Smith, Heidi Lee, Philip Weatherlake
Senior Technicians: Emer Denneny, Kylee Ashdown
Senior Interior Designer / Design Associate: Aldona Pajdac
Interior Designer: Afrodite Moulatsiotis
3 D Visualiser: Daragh Doyle
Associate : David Cox
Senior Graphic Designer: Travers Cunnington

© Dianna Snape

The architectural design for this Places Victoria (formerly VicUrban) initiated affordable housing project combines a direct response to the urban context with an imperative to create a better quality affordable housing development. Stepped forms and fine grain articulation transitions medium density housing into a semi–suburban streetscape. 199 fully modular apartment units are stacked and articulated around a shared common green.

© Tony Miller

This ground breaking mixed–tenure housing model includes 110 privately owned units along side 89 social housing and affordable rental units.

© Dianna Snape

The project aims to provide a bookend to the existing Urban Village and creates built forms that relate to the scale of the adjoining neighbourhood; signifying the transition from suburban housing to retail and commercial activity. The offset building height promotes access to light and views, and opportunity for greenery without extensive ground level site remediation.

© Dianna Snape

Sustainable design solutions have been fully integrated into the building and landscape design. These range from passive design fundamentals such as maximizing winter sun and cross ventilation to greywater reuse and solar hot water panels.

Elevation / ©

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Nicholson / DesignInc" 02 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=395196>