We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Roji House / airscape architects studio

© Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

From the architect. Roji-house is built in the quiet residential area. As for the site shape, a frontage is small and spread outin the depths. The LDK space placed it on the wide part of the site, and I placed a corridor and rooms on the narrow part.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

In the plan, it was an important point to make the corridor the comfortable space. Therefore I set the top light on the roof of the corridor and made a slab of the second floor by FRP grating. Thus, it became the bright space here. I named this space "Roji*" and placed it in the important place in the house.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The traditional public passage of the downtown area of Japan. A place of the community where the people of the neighborhood gather from children to old people.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

I located patios and rooms in turn around "Roji". What I inserted a patio in between rooms is to make an area clear and can keep moderate independency for activity to be carried out there. On the other hand, the sign of the family is felt by being able to look around the activity of the family each other over "Roji" and patios.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The light from a top light on "Roji" changes consistently and gives rhythm in life. The light from a top light on "Roji" changes consistently and gives rhythm in life. This change is felt everywhere of the house and enjoys what find one's place to stay to like.

Plan
Plan
Cite:"Roji House / airscape architects studio" 25 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/390811/roji-house-airscape-architects-studio/>