ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Las Palmas House / Carlos Molina

  • 01:00 - 23 June, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Las Palmas House / Carlos Molina
Las Palmas House / Carlos Molina, © Carlos Tobón
© Carlos Tobón

© Carlos Tobón © Carlos Tobón © Carlos Tobón © Carlos Tobón +28

  • Architects

  • Location

    Envigado, Colombia
  • Año Proyecto

    2008
  • Photography

    Carlos Tobon
  • Manufacturers

    Aluminios Novoa, Antioqueña de enchapes, Decorcerámica
  • Construction

    Carlos Molina, Claudia Lopez
  • Structures

    Bernardo Marin
  • Landscape

    Mesa y Uribe paisajistas
  • More SpecsLess Specs
© Carlos Tobón
© Carlos Tobón

Located to the east of Medellin, this house intends to frame the view of the Antioquia mountain landscape.

Within the green landscape, the house rises from the ground and extends into a concrete volume in the first level, that slides horizontally over a second volume clad in Black Buenaventura stone veneer. The design language of the facades is complemented by the use of wooden blinds covering the windows of the bathrooms, exposed steel girders and glass. This horizontal movement of the volumes creates vanishing points aimed at different angles of the landscape.

Planta Primer Piso
Planta Primer Piso

Roof Plan Facades 2 Planta Segundo Piso Facades 1 +28

The main entrance is located at the confluence of the different volumes of the house. The entrance is through a ramp that floats over a reflecting pool which enters the house. The hall, sheltered from the sun by a wooden pergola, is a kind of preliminary step leading onto a new landscape, consisting of a double height social space housing the living room, the chimney, the dining room and a fully open kitchen, in an area that is connected and open to the exterior through a cantilevered deck over the garden.

© Carlos Tobón
© Carlos Tobón

Inside, the glass staircase is highlighted, integrating the rooms located on the second floor in a more intimate area sheltered from the outside. The visual relationship between the two levels is established through the double height living room volume, which is crossed by a glass bridge covered with a pergola that connects the bedrooms with the family room and the main bedroom balcony with the exterior terrace projected onto the landscape. This spatial dynamic that surrounds the void makes the relationship between the interior and the exterior with the different levels very versatile.

Axonometría
Axonometría
© Carlos Tobón
© Carlos Tobón
Cite: "Las Palmas House / Carlos Molina" [Casa las Palmas / Carlos Molina] 23 Jun 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <http://www.archdaily.com/390744/las-palmas-house-carlos-molina/>