Villa Soest / Zecc Architecten

© Cornbread Works
© Cornbread Works

Architect: Zecc Architecten
Location: Soest,
Client: Private
Project year: 2007-2009
Photographs: Cornbread Works

© Cornbread Works © Cornbread Works © Cornbread Works © Cornbread Works

situation plan
situation plan

On a wide constructing site in the woods of Soest (The Netherlands) a new villa will be build. An important theme while designing the house is de spatial connection between the three floors. From basement to the second floor a void has been planned.Standing at the front entrance a view over the void, directly into the garden, is provided. Functions as the toilet, wardrobe and closets are connected to this void. The parapet around the void continues smoothly into these functional spaces and make sure a sculptural link between the three floors is created.

© Cornbread Works
© Cornbread Works
Cite: "Villa Soest / Zecc Architecten" 02 Nov 2009. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=39068>

18 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    the interiors look nice, though the exterior is quite strange, the stone cladding contrasts with the wood not too pleasantly

  2. Thumb up Thumb down 0

    JDR, Seconded. the house is on a complex side, that make ti appear a little smaller than what it is.

  3. Thumb up Thumb down 0

    Okay, this is just my opinion, how many people feel that using stone above all of the many openings is just a horrible use of this material. It’s use screams at me – BAD, BAD!

    Regarding the floor plan, which looks like a bad rendition of a quasi-international style, it’s spaces are just too closed off from each other (again in my opinion) – there seems to be no flow through the spaces and no rhyme nor reason as to their placement within the plan.

    • Thumb up Thumb down 0

      The stone continuing over the windows makes it read as a “skin” – and you’re correct to mention that this is not the natural or traditional stereotomic use of stone. It comes across as a diagram here – though in this particular instance I like it. I can’t give you a reason why other than it simply pleases me to look at it. In most instances I too would seek to avoid this kind of detail, but its done with an intentionality here; a kind of smart-alecky way, akin to Michelangelo’s purposeful misuse of classical elements in the Laurentian library. I can’t blame you for not liking it…to each his own.

  4. Thumb up Thumb down 0

    From outside the house is a way better than an inner layout. Exterior composition of intersecting forms and two contrasting materials are almost perfect! Very beautiful! Plans are as somebody said here quite closed and somehow hectic but not so bad – perhaps it’s client’s wish… :)
    Conclusion – beautiful house!

  5. Thumb up Thumb down 0

    i agree, the stone clashes terribly with the wood on the facades, however i enjoy the use of the stone. the seventh image down is beautiful…rethink the wood. also the floor plan feels way to compartmentalized for a house this size…

  6. Thumb up Thumb down 0

    I don’t think I would have a problem with the stone if it were actually stone. It appears to be a formed stack stone to me… “engineered stone” or concrete posing as stone. It always comes off as fake looking and as in this case almost like a render. The repetition of the stone forms turns into one of those posters where you see a 3-D image if you stare long enough. Not exactly keeping with modern ideas in terms of material use, not that they were trying. If it comes down to budget, I would say save it somewhere else and use real stone where you can. The form of the house is pleasing but I think the stone cladding would drive me insane if I lived there. Alas, I don’t! I’m sure the clients love it.

  7. Thumb up Thumb down 0

    Hey guys,
    I like the way you are reviewing projects nowadays. I am glad that we are all growing.

    I will only comment on the shell of the project due to obvious reasons. I do always love texture on buildings, and pushing materials and finding different ways to use them.

    The stone application is overdone and the mix with the wood vertical finish is very provocative. Positive and negative without balance. Too light and too heavy…

  8. Thumb up Thumb down 0

    Being an architect and working through drawings everyday I don’t find the plans overly complicated. The author is choosing to show items like vertical mechanical chases which are typically excluded from presentation plans. Such items may muck-up the drawings a bit but they also establish them as working drawings – rather than just pretty pictures.

  9. Thumb up Thumb down 0

    I enjoy the overall form of this building. The accents of wooden paneling lead well into the clean white interiors offer a delightful contrast. However, even though the repetition of the stone patterning does resemble that of a texture map, is this necessarily a bad thing? Granted here it was probably not the intention of the architect to create this effect, but before the advent of computer aided design and ‘renders’ this type of repetition may have been considered attractive if not inventive. Our desire to disguise texture maps to invoke reality into our imagery has resulted in us neglecting perhaps an overlooked facet of design.

    Why can’t these repetitions BE the architecture?

  10. Thumb up Thumb down 0

    The approach to the project is a bit conservative, in a modern fashion, but this is a choice, not a limit of the project. Again, wood and stone: a very clear choice. People can agree or not with this, nothing wrong for me. All in all a good work, in my opinion

  11. Thumb up Thumb down 0

    I am engineer interior design in Sudan is still not at the university I graduated year search for this position
    I liked the sense of texture and pattern in
    Thank you to benefit

Share your thoughts