We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Jesolo Lido Condominium / Richard Meier & Partners Architects

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The Jesolo Lido project was conceived as a landmark beachfront destination on the Adriatic coast of Italy intended to draw guests to its residential and hotel components. The condominium and hotel have been oriented in order to maintain views of the sea from the depths of the site and from the village. The concept separates the areas into low density (ten stories on beach-front) and high density (low-rise to the rear of the site) presenting the opportunity to create different senses of “place” within the same area. All three projects are tied together along a spine running from north to south acting as a viewing corridor and public access walkway to the beachfront.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Jesolo Lido Condominium is linked to the Village by a common architectural language and an open entrance plaza, creating a dialogue between the two projects. The ground floors consist of six apartments with private gardens, a spa area and a concierge. The top level of the building is dedicated to five distinct duplex penthouse units, each with its own outdoor pool, and the overall gross area above ground for the building’s ten stories is 7400 square meters. The volume is simple and clean and creates a strong symbolic element for the Jesolo Lido area and the region.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Richard Meier comments

“We first began working in Jesolo, Italy, while designing the Jesolo Lido Village ten years ago, and we have worked together with our client to design a beachfront destination on the Adriatic coast. The Condominium is a building that contributes to the life of the master plan and takes advantage of the site and the local climate. Every unit has been carefully designed taking in consideration the public areas, the beach and natural light.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

As in the Village, this project is a composition of volumes and voids, with a brise-soleil system that runs continuously along the East and West elevations. At dawn and dusk light will filter through the voids between the residential modules providing for particularly animated light conditions. We hope the Jesolo Lido Condominium and the complex becomes a wonderful new living environment that is unique to the Jesolo Lido neighborhood.”

East Elevation
East Elevation
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Jesolo Lido Condominium / Richard Meier & Partners Architects" 12 Jun 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/387174/jesolo-lido-condominium-richard-meier-and-partners-architects/>