Zamet Centre / 3LHD


© Domagoj Blazevic
© Domagoj Blazevic

Project name: Zamet Centre
Program: Public, cultural, business, sport
Location: B. Vidas Street, Zamet, , Croatia
Architect: 3LHD - Sasa Begovic, Tatjana Grozdanic Begovic, Marko Dabrovic, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Zvonimir Marcic, Leon Lazaneo, Eugen Popovic, Nives Krsnik Rister, Andrea Vukojic
Collaborators: Mateo Bilus, Building Physics / Details; Berislav Medic, UPI-2M, Structural Engineering; Branko Čorko, IPZ-elektroinzenjering 22, Electrical Engineering; Mario Lukenda, Termoinzenjering-projektiranje d.o.o., HVAC; Slavko Simunović, HIT PROJEKT, MEP Engineering – Plumbing; Nenad Semenov, PASTOR, sprinkler installation; Rok Pietri, LIFT MODUS, elevators; Zeljko Arbanas, IGH PC Rijeka, diaphragm wall; Zeljko Stipković, Fire Protection; Ivica Babic, Zavod za zastitu na radu Rijeka, Safety at Work; Marija Babojelic, Special Consultant – Cost Consultant; Ines Hrdalo, Landscape Architect; Damir Bralić, Lana Cavar i Narcisa Vukojevic, signage and environmental graphics design; Nikola Durek, “Typonine Zamet” typeface design
Project year: 2004-2008
Construction:  Dec 2007,  October 2009
Geolocation: 45-20-39 N, 14-24-0 E
Site area: 12.289 m2
Size: 16.830 m2
Volume: 88.075 m2
Footprint: 4.724 m2
Budget: 20 mil €
Client: Grad Rijeka / Rijeka Sport d.o.o.
Main contractor: GP Krk

© 3LHD © 3LHD © Domagoj Blazevic © Domagoj Blazevic

© 3LHD
©
© 3LHD
© 3LHD

Situated in Rijeka’s quarter Zamet, the new Zamet Centre in complete size of 16830 m2 hosts various facilities: sports hall with max 2380 seats, local community offices, library, 13 retail and service spaces and a garage with 250 parking spaces.


One third of the sports hall’s volume is cut in the ground, and the rest of the Centre is fully fitted into the surrounding landscape. The building’s main architectural element are ribbon-like linear stripes stretching over the site in a north-south direction, functioning at the same time as an architectural design element of the object and as a zoning element which forms a public square and a link between the park on the north and school and B. Vidas street on the south.

© 3LHD
© 3LHD
© 3LHD
© 3LHD
Detail 1
Detail 1

The stripes were inspired by “gromača”, a type of rocks specific to Rijeka, which the centre artificially reinterprets by colour and shape. They are paved with 51.000 ceramic tiles designed by 3LHD and manufactured specially for the centre. The steel construction, girder span of 55 meters and their varying height allow the natural light illumination of the sports hall.

© 3LHD
© 3LHD
© 3LHD
© 3LHD
© 3LHD
© 3LHD

The hall has been designed in accordance with the latest world sports standards for major international sports competitions. The concept is based on flexibility of space. Playground size is 46 x 44 meters, for two handball courts. The hall contains all the supporting facilities for professional training and competition, and the auditorium designed as a system of telescopic stands enables the transformation for everyday use as well as for other activities such as concerts, conferences and congresses. Selected interior materials – wood and acoustic panels, suggests that the hall is a large living room for athletes. The main access to the hall and other facilities is located west of the hall from the public square and from the underground garage.

© Domagoj Blazevic
© Domagoj Blazevic
Cite: "Zamet Centre / 3LHD" 21 Oct 2009. ArchDaily. Accessed 23 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=38538>

51 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    its sort of a scale-less jumble. the plaza area is nice for comunity activities, but there is very little definition of the volume versus the plaza plane…it seems to slam into it more than rise out of it. not to mention channel glass ad nauseum. the interior areas are beautiful…a very nice arena to watch sports. i wish that was translated to the exterior a bit more.

  2. Thumb up Thumb down 0

    I realy like the rigour of the concept (with the roof strips turning into the plaza surface) but it doesn’t seem like much was done to make the plaza habitable, it’s just this big expanse of stone. The sport hall looks impressive inside.

  3. Thumb up Thumb down 0

    Conceptual rigor is fantastic. I agree with the above comments re: the expansiveness of the plaza; something should definitely be on the edge of the stairs to soften the space.

    I’m sorry that the landscape was not installed – I think it would have really helped the pics.

  4. Thumb up Thumb down 0

    Really nice.
    Love the formal concept.
    But, the interior seems to come from another building.

  5. Thumb up Thumb down 0

    really like the continuity between the plaza exterior finish throughout the walls. I am very impressed. GREAT USE OF TEXTURE> However, the final products lacks of sequence and softness. I would love a litlle more of study and development between transition planes.

    Great use of concepts, sense of comunity, social responsibility, etc. It needs add more space sensitivity.

    Interior lack of sequence and transitional spaces…It is rigid a some perspectives…

    • Thumb up Thumb down 0

      Just few days back i heard about arch daily.
      its really intresting expand new horizons of learning

  6. Thumb up Thumb down 0

    It’s nice to see new interesting projects coming from Croatia; however, is someone still playing with folding architecture?! for me is a bit too Cliché. Too basic way of using the method of folding. After 15 years or more that folding architecture does exist, I would expect something more by someone challenging this method.

    • Thumb up Thumb down +1

      @salvadore-is der only eisenmen left on dis planet who can design like dis.
      hw simply and beautifully they hv taken natural light into the building.

  7. Thumb up Thumb down 0

    Great design! love how the roofs tops are slowly flattening to form plazas.. very interesting compositions! good job!

  8. Thumb up Thumb down 0

    Firstly, I’m happy to find a real project that look like one of my former project as an architectureal student!!

    the linear stripes stretching over the site in a north-south direction look like slabs I used to design a cultural center! interesting! =)

    Secondly, I could feel the relation between the different programmes : Public, cultural, business, sport and the weaving slabs .The play of inclinations enhance the dymaic enviroment which represent a public space.
    The orientation of the openings are good blocking the south daylight and allow the smooth east- west penetration of daylight through the translucent walls .
    Finally, the distribution of staircases ease the circulation and introduce an interesting experience for the visitors.

    Liking this project =)

  9. Thumb up Thumb down 0

    fantastic !!
    great form and ideas.. i liked the roof strips turning into the plaza surface. amazing modern architecture

  10. Thumb up Thumb down 0

    weird, I thought I designed this project 3 years ago in school!! Almost exactly except for the plaza area and the program. hmmmmm

  11. Thumb up Thumb down 0

    I think that is a very good project, the form is interesting, but… where are the trees???

  12. Thumb up Thumb down 0

    I don’t think that beautiful Architecture can feel the lack of Landscape design on that project…

Share your thoughts