We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Loughloughan Barn / McGarry-Moon Architects

  • Architects: McGarry-Moon Architects
  • Location: Broughshane, Northern Ireland, UK
  • Design Team: Jessica McGarry, Steven Moon & Adam Currie
  • Contractor: Alan Moon Joinery and Building Contractor
  • Area: 110.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Adam Currie, Courtesy of McGarry-Moon Architects

Courtesy of McGarry-Moon Architects © Adam Currie © Adam Currie © Adam Currie

© Adam Currie
© Adam Currie

From the architect. This unassuming residence is a responsive configuration of skilfully contained views from the interior the manipulation of natural light combined with fluid, informal spaces allowing us to create architecture that has some dramatic moments but does not overly dominate the character of the existing stone barn. The house is surprising which engages people and allows the dwelling a unique character without having to resort to reproducing a replica of the past.

© Adam Currie
© Adam Currie

The original stone structure, the splendid views of ‘Slemish’ and the desire for comfortable understated interiors were the principles that focused us as architects. The preservation and consolidation of the stone structure was fundamental in achieving an architecture where the old and new complemented each other. Thus the residence was designed by fusing new technologies with older building techniques whilst incorporating sustainability ideals in order to create a rural architecture for the 21st century, rather than simply remodelling or recreating the methods and manners of the past.

© Adam Currie
© Adam Currie

Approached from the north west this 110m2 dwelling has a restrained appearance, with smooth texture of copper contrasts and interacts with the warmth of the existing stone walls. The dwelling retains the integrity of the existing barn whilst hinting to the dynamic design within. The new building uses the foundations and outer walls of the old barn, but new metal framework is inserted in the interior to create the upper ground floor. All original openings are used without alteration in the lower ground floor. The living space cantilevers out of existing stone barn and has an altogether different all be it rural architectural language.

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Loughloughan Barn / McGarry-Moon Architects" 11 Jun 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/385347/loughloughan-barn-mcgarry-moon-architects/>