Prahran Hotel / Techne Architects

© Peter Clarke

Architects: Techne Architects
Location: ,
Project/Design Director: Justin Northrop
Project Architect: Steve McKeag
Architect In Charge: Alex Lake
Area: 550 sqm
Year: 2013
Photographs: Peter Clarke

Structural Engineer: Parkhill Freeman
Lighting: Light Projects
Landscaping: Ayus Botanical
Building Surveyor: Retro Building Surveyors
Geotechnical Engineer: NSP Geotechnics Pty Ltd
Acoustic Engineer: Burton Acoustic Group

Draftsperson: Melita Kei, Francois Claassens
Interior Designer: Bianca Baldi

© Peter Clarke

The Prahran Hotel is a substantial two storey corner pub with a striking streamlined art deco facade. The rear of the venue had a poorly proportioned, internalised single storey extension and the clients brief for the project called to demolish and replace it with a dramatic double height space with a central courtyard.

© Peter Clarke

The use of large stacked concrete pipes for the street facade of the addition struck a chord for multiple reasons: they have a depth and can be interactive, they have a dramatic, sculptural quality, they reference existing internal circular motifs and they suggest stacked kegs or barrels.

© Peter Clarke

A steel glazed courtyard cuts through the interior, connecting both levels and allowing ample natural light to flood the space. A floating booth made of half pipes is supported on steel posts and accessed via a steel gantry that traverses the room. Much of the steel structure is exposed and the concrete finish of the pipes and precast form the base of the interior palette of materials, contrasting this is the warmth of recycled spotted gum and leather upholstery and the freshness of the planting that is woven throughout the interior.

© Peter Clarke

Whilst the space has the appeal of some spatial drama, the design’s success will be measured by the quality of the ambience and intimacy of the interior. Much effort was made to ensure that patrons have a variety of ways of gathering: private spaces contrast more social areas, there are places for couples and larger groups, and the circulation loops through both levels which encourages a voyeuristic procession through the old and new areas of the pub.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Prahran Hotel / Techne Architects" 12 Jun 2013. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=385053>

1 comment

Share your thoughts