T-Clinic / Suppose Design Office

Ta10_840×570

Architects: Suppose Design Office
Location: Kure city, Hirosihima,
Program: Clinic
Site area: 228.74 sqm
Building area: 172.50 sqm
Total floor area: 498.33 sqm
Photographs: Toshiyuki Yano from Nacasa&Partners Inc.

Ta01 Ta06 Ta07 Ta08

With this project we wanted to see what we could do amidst the functional constraints of a clinic.

Instead of keeping places normally used for movement such as an elevator shaft or stair wells closed, we wanted to open them up to collect light, using them as lightwells to maintain the lighting coming- in from above. As light travels downward through the lightwells, exterior bar- graph- like apertures- maintain lighting on the lower levels, and gradually decrease in number towards the upper levels.This- lighting design,using the building’s positive-negative relationship between interior and exterior,makes- uniform lighting on each floor possible.

light distribution diagram

Furthermore, much like a traditional Japanese lattice door, the placement of the structurally integral- walls and apertures makes the inside of the building difficult to see from the outside, while preserving- a clear view of the outside from within, allowing for both functionality and an ideal level of privacy on- each floor.

Ta05

By reconsidering the already in place elements of the construction,such as shape,hallways and stairwells, and lighting,we think we have created a new and highly functional standard for clinics, not through a- large operation but a very modest one.

In the future we want to continue to think of new basics, that while new are still familiar.

Cite: "T-Clinic / Suppose Design Office" 11 Oct 2009. ArchDaily. Accessed 23 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=37497>

11 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    suppose design is so awsome, i love what there are doing, every time once again, thx archdaily for sharing these pics…

  2. Thumb up Thumb down 0

    The interior is nice and bright for a clinic, but the exterior is atrocious. It looks like a power substation and who wants to be near that? The quality of the spaces next to our buildings are our responsibility, too.

    • Thumb up Thumb down 0

      Interesting point of view Steve
      my reaction was the opposite amazing exterior and OK interior spaces, for my taste the interior design is all over the place

  3. Thumb up Thumb down 0

    It’s nice to see a bulding where the architect didn’t opt for the normal glass curtain wall skin! Something original like this deserves praise!

  4. Thumb up Thumb down 0

    I think it is elegant, understated and interesting. There appears to be a nice level of natural light balanced with privacy and discretion.

  5. Thumb up Thumb down 0

    very impressive with way of using natural lighting. one disadvantage of this building is limitation of good looking from inside

Share your thoughts