NZI Centre / Jasmax

Nelson St

Architects: Jasmax
Location: Auckland,
Client: IAG New Zealand
Building Owner: M6 Investments
Project Area: 9,250 sqm
Project Completed: 2009
Photographer: Simon Devitt

Ante Space Blade Close Facade Roof Terrace

Introduction

The NZI Centre is a commercial office building located in Auckland’s CBD. It is an integrated design, with the architectural and interior/workplace elements both designed by alongside one another, but with two different clients.

The NZI Centre is leading the way in New Zealand for the new generation of socially responsible developments that place the occupant environment at the centre of the design. While the focus has been internal, there has been a holistic attitude and a balance struck between the internal spaces and urban design issues.

Night

Architectural Concept

The concept began as a unique response to the complex urban environment that surrounded the site. The challenge was to create an internal environment that captured the energy of the busy intersection and the city, but which also provided a quiet sanctuary that a single tenant could use as a diverse workplace.

Stacked Meeting Rooms

The first step was the creation of a void that opened out towards the city and the mature trees on the opposite side of Market Place. This created an arc shaped floor plate along the Western side of the building. This basic form creates a number of benefits including efficient building floor plates, the placement of the building’s primary transparent façade away from significant solar gain and embracing the outside environment as if with ‘out stretched arms’.

The void created by this gesture – which stretches between the arc floor plate and the façade – forms the atrium. This becomes a key element in the building.

Fitout Concept

‘Organisation as living entity’ was the main concept for the fitout. During briefing workshops the idea of the building being related to a greenhouse due to it’s largely glass façades was picked up. With this strongly established the fitout was then aligned to become the growing entity within. The language of the tree was translated into places within the building and was influential in organising the business. The roots or anchors of the company (training, shared cafes, public interaction) were located on the ground level. The vertical and horizontal circulation of the stair, lifts and walkways were described as the trunks and branches with nodes along the way for opportunities for bumping into people. And the foliage expressed the changing nature of the team’s immediate working environment.

floor plan concept
floor plan concept

Along with the initial ‘living entity’ concept there were overlapping rationales which included the following:

Simple structure – the base building acts as an exo-skeleton, and the interior elements become insertions within it.

Sit within – Interior elements sit within, resting lightly, not quite touching the building structure
See it all – the fitout is to create filtering, layering and allowing occupants to sight through so as not to allow silos or cul-de-sacs

For all of us – Celebrating the variety of individuality and the diversity of community and team.

Sustainability

Jasmax’s brief was to design a building that would meet, as a minimum, the NZ Green Building Council’s Greenstar NZ 5 star rating for Office Design.

air circulation diagram
air circulation diagram
light penetration diagram
light penetration diagram

Several strategies to achieve this rating were explored and the building reflects several initiatives that have never before been built locally.

The building is designed with Environmentally Sustainable Design (ESD) principles at the core of every decision and with the aim of achieving NZ Green Building Council’s Greenstar NZ 5 star rating for Office Design and a Green Star NZ 5 Star – Interiors 2009 Pilot Certified Rating,

This innovative building shows a step up in quality as well as a commitment to the green initiatives within the New Zealand market. Internally it is light and airy, while the external fabric texturally enriches the city and sophisticatedly responds to the surrounding environment. The result is a finely tuned and engineered building that has been crafted to excel in design and performance.

Cite: "NZI Centre / Jasmax" 11 Oct 2009. ArchDaily. Accessed 22 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=37471>
  • http://blog.tropicalismo360.com amonle

    Is this the building that is on the splash screen for ArchiCAD 12?

    • three zed

      No, that’s in Budapest.

  • http://banner.sunflowerdesigns.hu/ Andrew Geber

    it looks majestic

  • pero

    love this project, simple but elegant, cool interiors and those wood-coached cubes inside, good architecture

  • Tixie

    Beautiful

  • sum

    a beutiful sustainable design, the exterior enevelope is very convincing

  • Booshido

    Interesting detailing.

  • Pingback: [站着说画]他们说:这是一棵树 | 无画不说 · Image to Imagination

  • Shahab Alidoost

    Very Beautiful and good detailing