We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

TP-H Residence / Jermyn Manthripragada

© Lucas Fladzinski © Lucas Fladzinski © Lucas Fladzinski © Lucas Fladzinski

  • General Contractor: Timothy Lemma
  • Structural Engineer: Kevin Donohue
© Lucas Fladzinski
© Lucas Fladzinski

© Lucas Fladzinski
© Lucas Fladzinski

The project is the addition of a dining room, reading room and two bedroom suites to an existing 1948 adobe-brick house.Careful consideration was given to the siting of the new addition and its relationship to existing trees, the original house and a previous addition completed by JM-A in 2011 (a writing studio called the ‘Box Office’).It employs the material and formal language developed for the Box Office: spare, platonic boxes of a perceptual mass detailed precisely at their junctions to openings with a material thinness.

© Lucas Fladzinski
© Lucas Fladzinski

Four volumes control view and orchestrate movement through their various internal and external alignments. The reading of the solid/void relationship oscillates between additive and subtractive processes--on the one hand understood as a series of connected volumes while on the other seen as an initially pure box from which two L-forms are removed. The result is a rhythmic reciprocity between interior space and garden. 

Diagrams
Diagrams

A strangeness of scale, already present on the suburban site with an unusually large garden and mature trees, is embraced in the addition as well. A low horizontal window, for example, adjacent to the bath in the master suite, has an uncanny presence at its exterior condition through its positional ambiguity.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"TP-H Residence / Jermyn Manthripragada" 21 May 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/374389/tp-h-residence-jermyn-manthripragada/>