Villa V / Paul de Ruiter Architects

© Tim Van de Velde

Architects: Paul de Ruiter Architects
Location: , The Netherlands
Project Architect: Paul de Ruiter
Project Leader: Chris Collaris
Area: 489 sqm
Year: 2011
Photographs: Tim Van de Velde

Structural Engineer: Quinten R. Wildeboer
Contractor: Scholz Groep, IJmuiden
Interior Architect: i29 interior architects (i.c.w. )
Landscape Architect: Kamsteeg Tuinen

© Tim Van de Velde

From the very start it was clear that the landscape around the villa should be preserved as much as possible. A basement was created for the house and the ground floor is semi-positioned in the slope of the hill. The first floor towers above the partially glazed ground floor and the undulating dune landscape. Both the northerly and southerly facades of the first floor are largely made of glass, while the easterly and westerly facades have a more closed character. The closed facade areas on the first floor are made of coloured, sustainable timber.

© Tim Van de Velde

The glass areas on the ground floor and first floor have exceptionally large sliding components, with the moving parts in light oak. The details of the glass styles and the upper and lower lines have been kept to a minimum. The large glass facades ensure a connection between outdoors and indoors; contact with nature is tangible throughout the house. At the same time, the patio in the heart of the villa provides maximum daylight in all the rooms.

© Tim Van de Velde

Special attention is devoted to energy in Villa V. An efficient and compact structure has been designed with excellent insulation. The available energy is used effectively, there is geothermal energy storage, a heat pump and solar collectors on the roof, which is covered with moss sedum. Only natural materials have been used in the building. For example, the facade finishing on the first floor is made of Waxedwood sustainable timber.

© Tim Van de Velde

The moving parts are made of French oak. All the interior elements, including the walls, the cupboards in the children’s rooms and the fireplace, are made of veneered plywood. The wood used at the entrance and the garage has a special origin: it comes from an old ship that was found at a demolition company in North Brabant and which was bought in its entirety and used in the building.

Section
Cite: "Villa V / Paul de Ruiter Architects" 20 May 2013. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=373901>