VÅGEN high school and SANDNES Culture Academy / LINK Arkitektur AS

  • 20 May 2013
  • Educational Selected Works
© Hundven-Clements Photography

Architects: LINK Arkitektur AS
Location: Holbergs gate 23, 4306 ,
Client: Rogaland Fylkeskommune
Area: 22500.0 sqm
Year: 2005
Photographs: Hundven-Clements Photography

© Hundven-Clements Photography

From the architect. Conveniently located in the centre of Sandnes the school has room for 800 students. The school caters to a variety of academic subjects within media and communication, drawing and design, arts and crafts, music, dance, and drama. The building covers an area of 22.500 m2 including a sports hall, a lecture theatre with 380 seats, miscellaneous audition rooms, and rooms equipped for gymnastics.

© Hundven-Clements Photography

The project exhibits a tight simplicity that reflects the corresponding rationale informing the internal configurations. At the same time, individual building sections give a dynamic and power to the campus. “The cocoon”, in the atrium, is one such element. With its stooping and leaning extensions spreading themselves over 4 levels, it stitches itself through the ceiling and leans out over the street to the west.

© Hundven-Clements Photography

On the 4th floor a continuous glass façade with alternating coloured-glass panels up to 170 metres in length becomes a plinth for the school’s logo. A characteristic building segment towards the north is a ‘funkis’ building with a plastered façade. This is a building that has a similar reconstruction to that of a building that has been grated, but which Sandnes Kommune would like incorporated as part of a larger, older built environment.

© Hundven-Clements Photography

The campus is characterised by a refined use of materials. “The cocoon” is clad with larch, both on the exterior and on the interior. Heavier, more or less open building sections are dressed with travertine, while the canteen areas and foyers have up to 3 levels with glass façade towards the south and towards the river promenade. The buildings appear open towards the south and east, but more closed towards the street in the west and north.

© Hundven-Clements Photography

The school has its basis in educational programmes with aesthetic curriculums. Interaction and communication across the disciplines, but with possibilities for specialisation have been leading themes during the development of the masterplan.

© Hundven-Clements Photography
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "VÅGEN high school and SANDNES Culture Academy / LINK Arkitektur AS" 20 May 2013. ArchDaily. Accessed 30 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=373733>

0 comments

Share your thoughts