ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. United States
  5. Stanley Saitowitz | Natoma Architects
  6. 2008
  7. Toast / Stanley Saitowitz | Natoma Architects

Toast / Stanley Saitowitz | Natoma Architects

  • 01:00 - 9 October, 2009
Toast / Stanley Saitowitz | Natoma Architects
Toast / Stanley Saitowitz | Natoma Architects, © Rien van Rijthoven
© Rien van Rijthoven

© Rien van Rijthoven © Rien van Rijthoven © Rien van Rijthoven © Rien van Rijthoven +13

Toast Restaurant serves comfort food for breakfast, lunch and dinner. This is the second branch at the new Hamiltonplace shopping mall in Navato, north of San Francisco. The mall is one story Mediterranean kitsch in a parking lot.

© Rien van Rijthoven
© Rien van Rijthoven

The experience of entering Toast is like walking inside a loaf of bread…..like swimming in sparkling Champaign…… The yeast that creates this fizzy interior world is particle board, perforated with random shaped holes, which covers all surfaces. Walls, ceilings, furniture are all wrapped in this bubbling, bread like material.

© Rien van Rijthoven
© Rien van Rijthoven

The low canopied entry transitions to a 40’ volumetric space with a hanging column suspended over the bar. This column has storage for glasses raised in the air. The bar mirrors this cubic cupola below, with seating on three sides. Behind the bar the ceiling drops to the main dining area. First are large communal tables, then smaller tables and booths. The open kitchen has bar seating and becomes a stage for the chefs and pizza makers. A fireplace with storage niches warms the space. Behind, the toilets are contained in a floating box entered from the rear.

© Rien van Rijthoven
© Rien van Rijthoven

Niches in the toasty walls are for displays of ingredients and wares. The image is homey, warm as toast, sparkling like Champaign.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Toast / Stanley Saitowitz | Natoma Architects" 09 Oct 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/37329/toast-stanley-saitowitz-natoma-architects/>
Read comments

7 Comments

Lina Mahmoud · June 02, 2012

Toast / Stanley Saitowitz | Natoma Architects | ArchDaily http://t.co/O3GbX2Hu via @archdaily

Luke · June 30, 2010

Tragic! This looks awful.

inavars · November 05, 2009

the walls don't look like toast.they look like cheap plywood. and anyway, walls that resemble food? not one of the best ideas.it looks so completely bland too.a little red would go well with it

syd088 · October 18, 2009

the walls look like toast! clever.

rupertKensington · October 13, 2009

steven holl, NYU philosophy school anyone?

ygogolak · October 12, 2009

I would think the acoustics in this place are horrible for a restaurant.

richie · October 10, 2009

surprisingly good to be in a place as hard and rough

···

Comments are closed

Read comments
© Rien van Rijthoven

Toast饭店 / Stanley Saitowitz | Natoma Architects