House Gulm / Aicher Ziviltechniker GmbH

  • 16 May 2013
  • Houses Selected Works
© Norman Müller

Architects: Aicher Ziviltechniker GmbH
Location: ,
Area: 235 sqm
Year: 2010
Photographs: Norman Müller

© Norman Müller

The House Gulm is located on a southern slope overlooking the Walgau and the Rätikon group. Completely detached at the edge of the settlement area the house is situated close to the forest.

© Norman Müller

In addition to the geographical conditions there was another design parameter: The site was investigated by geomancy and zoned into different areas to use.

© Norman Müller

Heart of the house is the entrance hall with the two-storey rammed earth wall. The horizontal layer structure and the narrow vertical slits are typical features of this wall sculpture. Even the floor of the hall was made of loam. On the ground floor there are the garage, the foyer, living room, dining room and the kitchen. The hall leads to the first floor with the bedrooms and bathrooms. The arrangement of the rooms is all around this center. Smooth lime plaster have been implemented at the floors of wet rooms and also smooth white walls in the house. The furniture is made of oak, also the floors of the bedrooms.

© Norman Müller

The exterior of the building is determined by different, coordinated materials: concrete, brick facade and glass elements. Wood is used at the main entrance and the garage front. Exposed concrete and bricks defining the floors and the outside walls.

Floor Plan
Cite: "House Gulm / Aicher Ziviltechniker GmbH" 16 May 2013. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=372826>