Coma 03 House / Juan Marco

  • 06 May 2013
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Juan Marco
Location: La Coma, , Spain
Architect In Charge: Juan Marco Marco
Design Team: Sonia Hernández, Sylvia Fernández, Hilke Sievers, Ana Lete, Jorge López, Fabio Alemany
Area: 360 sqm
Year: 2010
Photographs: Courtesy of Juan Marco

Courtesy of Juan Marco

With a level difference close to 18 meters between the road on the upper limit of the lot, and the access street on the lower limit, the steep slope determines the first organization scheme of this house.

Courtesy of Juan Marco

After an initial decision (to enter the house almost from inside the mountain, thus elevating the first level from which to develop the program), the process aims to build this structure with an intense and extensive relationship with the immediate surroundings (terraces, slopes, garden, …), and the distant landscape, the views from east to west, nearly coincident with the sun path.

Courtesy of Juan Marco

Mixture, … more than stacking, and some interior complexity which is not expressed in the simple volumes that are adjusted onto the mountain.

Courtesy of Juan Marco

The system of courtyards and voids that is generated allows for good ventilation during the summer, in addition to creating an intermediate scale between the domestic and the immediate surroundings, intensifying the interior-exterior relationships. The intermediate spaces are necessary to tame the bright natural light, and are very helpful and friendly in the desired everyday life.

Section

The house strictly occupies the surface of the mountain it needs, nothing more, the rest is solved as discreetly and politely as possible.

Cite: "Coma 03 House / Juan Marco" 06 May 2013. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=368615>

0 comments

Share your thoughts