Apelle / Marco Casagrande

  • 01 May 2013
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Marco Casagrande
Location: Karjaa,
C Lab Team: Nikita Wu, Jan Luksic, Shreya Nagrath, Arijit Sen
Area: 140 sqm
Year: 2013
Photographs: Courtesy of Marco Casagrande

Construction Manager: Bengt Öhman / LU-Rakennus
Master Carpenters: Ingolf Westerholm, Jens Nylund
Furniture Design: Marco Casagrande
Furniture Prototype Master: Mirella Peltonen

Courtesy of Marco Casagrande

Apelle is a wooden one family house located in Karjaa – Finland. The building rests in a natural harbor like a boat in a sheltering pocket surrounded by bed rocks and trees.

Courtesy of Marco Casagrande

The interior space of Apelle is a continuous tube that grows gradually along the house and through the main opening and terrace into the forest. Along this axis the collective and private actions are tuned according to the times, functions and needs of the day and night.  The same space is used for everything from sleeping to eating and from socializing to work as a studio space or a gym. This kind of multi-functional space of “tupa” or “pirtti” is common in traditional Finnish architecture. A free standing cube serves for water with a sleeping loft on top. 

Courtesy of Marco Casagrande

House Apelle is part of nature. The surrounding forest has been architecturally articulated into a shelter for a family of contemporary natives. The house is in the forest as much as the forest is in the house – the architecture is a mediator between the modern man and nature.

Floor Plan
Section

Apelle is well insulated with wood based materials and during the harsh winters it heats up by thermal heating supported by two fire-places. The main building volume is structurally supported by a smaller volume on the side acting as an outrigger.

Courtesy of Marco Casagrande

Apelle is built by two local carpenters used to for building both houses and wooden boats. According to the carpenters, this is a boat.

Cite: "Apelle / Marco Casagrande" 01 May 2013. ArchDaily. Accessed 31 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=366752>

0 comments

Share your thoughts