Motorway Control Centre / meier + associés architectes

  • 01:00 - 30 April, 2013
© Y André
© Y André
  • Architects

  • Location

    Saint-Maurice, Valais, Switzerland
  • Collaborators

    Joana Pimenta, Amalia Jimenez, Victor Ferreira, Ludovic Durand, Cathie Martinie, Nicolas Pailler, Michael Schaub, Linda Serra, Jean-Philippe Tournigand-Demilly
  • Area

    3115.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

    Y André

© Y André © Y André © Y André © Y André +24

Section
Section
  • Work Supervision

    Architech SA
  • Civil Engineering

    Conus & Bignens SA
  • M&E and Sanitary Engineering

    GDClimat SA
  • Electrical Engineering

    Emeltec SA
  • Surveyor

    G Rey-Bellet SA
  • Artist

    R Buser
© Y André
© Y André

Located off the A9 motorway at the Saint-Maurice exit, the competence centre for light to heavy vehicles hosts a diversified program. A control centre for heavy vehicles circulating on the Valais motorway network, and a vehicle storage area in case of bad weather on the mountain passes. Further to the activity, have been added a hall for vehicles periodic inspection from both categories running in the lower Valais, and a regional Police station.

© Y André
© Y André

The architectural bias proposed face a complex program, is a primarily a "ground project." Responding to the constraint of a compound circulation linked to the site various activities: a plate of bitumen clearly defines the artificial nature of the intervention within the landscape. Its shape is dictated by both the territorial boundaries and the function.

© Y André
© Y André

This exchange platform fits smoothly into the topography, revealing its landscape by some "folds." At his heart, several "flowers" echo the elements of nature, while substituing the role of the surface water soakaways.

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
Roof Plan
Roof Plan

On this mineral plate, the building gently alights as a metal and glass "petal" , topped with a thin vegetal overlay. The roof is expressed as a torn piece of natural soil rising above the new artificial ground. From the motorway, this reconstituted nature signs the new institution.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Motorway Control Centre / meier + associés architectes" 30 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/366160/motorway-control-centre-meier-associes-architectes/>