Victory Street Resident Committee / Scenic Architecture

Courtesy of Scenic Architecture

Architects: Scenic Architecture Office
Location: , Shanghai, China
Area: 502.0 sqm
Year: 2011
Photographs: Courtesy of Scenic Architecture

Courtesy of Scenic Architecture

The project is sited in the southeastern corner of Zhujiajiao, a traditional water-town in Qingpu, Shanghai. Far from the crowd and noise of the northern tourist area, it is a quiet neighborhood. The new building of the neighborhood committee and old folks day care center sits at the confluence of two small rivers and will provide community services for the locals.

Courtesy of Scenic Architecture

Since the site is within the historical preservation district, the urban planning bureau request that the new building has to follow the surrounding traditional fabric in terms of scale and architectural style. Using this as a guideline, we try to use simple local wood structure and tectonic system as our basic architectural language, to weave a group of courtyard buildings based on program and circulation. We indulged in the configuration with threading and knitting, the courtyard space with the rhythm of light and silence, and the dialogue with aged neighbor buildings. As architects, we enjoyed the given delight from this design process and had no desire to pursue any contemporary form.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Victory Street Resident Committee / Scenic Architecture" 27 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 21 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=360951>

1 comment

Share your thoughts