Can Lluís i n’Eulàlia / TEd’A Arquitectes

  • 19 Apr 2013
  • Houses Selected Works
Courtesy of TEd’A Arquitectes

Architects: TEd’A Arquitectes
Location: Sa Pobla, Mallorca,
Promoter: Lluís Biel Bauzà y Eulàlia Cladera
Area: 99 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of TEd’A Arquitectes

Courtesy of TEd’A Arquitectes

Within a plot of approximately 5000m2, exists a stone enclosure of around 12x4m. An enclosure made up of irregular thick stone walls. One of the façades is made of local sandstone; therefore, more fragile and thin, it is concentrated on all of the openings and irregularities.

Courtesy of TEd’A Arquitectes

The proposal realizes two principal operations: The first one is to extend the enclosure until it has approximately square proportions. The second one is to define a covered area within this enclosure.

Courtesy of TEd’A Arquitectes

So the house is able to embrace some parts of exterior space. So the outer space becomes domesticated, bounded, delimited. So the interior and exterior begin to blend together, creating in-between spaces.

So the interior and exterior are the two sides of the same coin. So the different boundaries that surround the house are considered as shells that protect the inhabitant.

Courtesy of TEd’A Arquitectes

This house is understood from the interior, from the inhabitant that lives there, and not from the observer looking passively at the object. So the house becomes a graft of the Mediterranean tradition.

Courtesy of TEd’A Arquitectes
Cite: "Can Lluís i n’Eulàlia / TEd’A Arquitectes" 19 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=360804>