ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Italy
  5. monovolume
  6. 2007
  7. Blaas General Partnership / monovolume

Blaas General Partnership / monovolume

  • 01:00 - 25 September, 2009
Blaas General Partnership / monovolume
Blaas General Partnership / monovolume, © Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

© Oskar Da Riz © Oskar Da Riz © Oskar Da Riz © Oskar Da Riz +36

  • Architects

  • Location

    Bolzano, South Tyrol, Italy
  • Architect

    monovolume architecture + design
  • Project Team

    Christian Gold, Barbara Waldboth, Thomas Garasi
  • Structural Engineering

    Baucon Bozen (Ing. Neulichedl Simon)
  • Program

    Commercial building
  • Budget

    2,5 Mil. Euro
  • Area

    1250.0 sqm
  • Project Year

    2007
  • Photographs

From the architect. The company Blaas in Bolzano is specialized in electro-mechanics. In the new head office the company presents its new product range and offers repair service.

© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

On the ground floor of the building there is the sales division, on the first floor the exposition area and the repair shop. All administration offices are located on the second floor. The overall impression of the structure is a homogenous and closed building. Nevertheless, there exists a separation between the public and the private sector. The client can perceive this clear and formal internal division already from the outside.

© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

The glass façade on the Northern side provides a maximum of visibility and transparency to the exhibition and sales area. The private spaces such as repair offices, stockrooms and offices have their façades exposed to the South, East and West which are protected with a sun screening system.

© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz

In order to establish an optimal relation between natural light, development and planning of spaces there has been created a luminous entrance hall in the centre of the building with an inner courtyard. This green open spot permits the administrative sector of the second floor to receive ample natural light and at the same time it generates a protected, quiet recreation area for the staff.

© Oskar Da Riz
© Oskar Da Riz
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Blaas General Partnership / monovolume" 25 Sep 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/35717/blaas-general-partnership-monovolume/>
Read comments

6 Comments

Rob Chant · December 05, 2009

I'm extremely impressed. The building just works on so many levels. I could look at the images all day.

Christopher · September 28, 2009

Clean and elegant, I like this building.

oscar falcón lara · September 25, 2009

It is a very eye catching building, from looking at the first photo I thought of the new Volkswagen auto dealerships, something about the louvers covering the windows I guess. If you take a moment to take a look at the floor flans and details you find it's pretty neat actually.

mike · September 25, 2009

wow..even the staircase is an eye-catcher! great building!

archilocus · September 25, 2009

much more sensitive way to connect two volume than Fuksas did for the De Cecco... I would only criticize the beams and glass frames, as well as the balustrade of the stair that go against the lightness given by the bean-shaped holes in the concrete slabs... Nice job anyway

Andrew Geber · September 25, 2009

god this is _elegant_

···

Comments are closed

Read comments
© Oskar Da Riz

Blaas General Partnership企业总部 / monovolume