Lumber Shaped-Box House / Atelier Riri

  • 09 Apr 2013
  • Houses Selected Works
© Fietter Chalim

Architects: Atelier Riri
Location: , Indonesia
Architect In Charge: Riri Yakub
Design Team: Arga Putra Rachman, Anindita Taufani, Ricco Ananto
Landscape Architects: TSLA
Main Contractor: Aqila Contractor
Civil & Structural Engineer: Dhian Puspitasari
Area: 296.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Fietter Chalim

© Fietter Chalim

This house was built in a modernism spirit that is loaded with strong geometrical elements. Located in high density urban city of Jakarta, the house must adapted with it site. The design execution and material selection were done carefully to highlight the issue of low energy consumption.

© Fietter Chalim

One of the efforts was by implementing wood as main material for the building. The rest was reducing cement to create an honest and straightforward characteristic to the building. The rooms were created as a response to the sun path and cross air circulation. Each space was divided based on the air vents that split and limit every activity. 

© Fietter Chalim

The building accommodates a family with four children. Therefore, the house was expected to embody a quality life experience for the future. The space was divided based on the vertical zoning. The lowest floor is the service area; the second floor was designed to be a communal space for the family, while the third floor is a private space with a study room as a core.

© Fietter Chalim

Even though the client limited the budget, the site is positioned in the premium neighbourhood of Pondok Indah. This gives an extra value on the client’s investment. Hence, we focused our design on the space quality and contemporary but non-generic construction manipulation. The main box on the façade was blanketed with wood material to carry a strong statement as a building with local material in the hand. The wood material was picked from cut woods and arranged with a unique module so the aesthetic value can be achieved.

© Fietter Chalim

The building shape has been a strong expression for the city space surrounding it. The wood element was expected to be a strong campaign to draw people back to wood material as the local material with a good deal of number in Indonesia. Either reuse or certified wood can be used. So the wood value from wood commodity in Indonesia will be able to support Indonesian’s economy. 

First Floor Plan
Cite: "Lumber Shaped-Box House / Atelier Riri" 09 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=356897>