Sichang Road Teahouse / Miao Design Studio

Courtesy of Pu Miao

Architects: Miao Design Studio
Location: , China
Design Architect : Pu Miao
Local Architect: Shanghai Landscape Architecture Design Institute
Area: 300 sqm
Year: 2008
Photographs: Courtesy of Pu Miao

Landscape Architect: Zhuang Wei
Structure Engineer: Xu Man
Plumbing Consultant: Li Wen
Electrical Engineer: Zhou Leyan

First floor Plan

This project tries to address a mega problem at a micro scale — the increasing isolation of chinese urban resisdents from nature. Kunshan is in the Yangtze River delta region, a flat land with lots of rainfall. Towns in the region historically developed a unique landscape of crisscross canals and numerous ponds. Traditional buildings were next to or even cantilevered over the canals. Unfortunately, the rapid urban expansion and renewal of the past three decades have not only made cities bigger, but also transformed such intricate urban water areas into six-lane streets and dense towers. Even though developers created some fountains in their projects, these features tend to be of dead water. Various regulations further keep people and buildings from any intimate contact with remaining rivers and lakes. As a result, today’s urban children often forget the feeling of natural water, along with earthworms and crickets, which are part of the symptoms of apathy towards nature in Chinese high-density cities.

Courtesy of Pu Miao

The attempt was to alleviate this big problem with a small step – designing buildings that encourage people to develop an intimacy with natural water so that they will love nature more and demand a more holistic urban environment.

Courtesy of Pu Miao

Located between an urban street and a preserved river in a new residential area of Kunshan, the design of the teahouse explored ways to allow users to truly be close to the water. The river level fluctuates greatly. Therefore we designed an intermediating pool that draws its water from the river. Viewed from the teahouse, the pool appears to merge with the river. A row of metasequoia trees along the river bank continues into the pool. Ten private tea rooms take the form of glass pods surrounded by water and are half-sunken into the pool. Users can open the windows and touch the water under their elbows, just like in a boat. Tiny fountains (drawing water from the river) are bubbling in the gaps between the pods. A layer of wood trellises with vines above the glass roof affords people the feeling of peeking into the bright river from under the dark shades. The design of the trellises also experimented on a double curved version of “flat curve”–a form often seen in traditional Chinese architecture- with a low-tech and low-cost method.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Sichang Road Teahouse / Miao Design Studio" 31 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=352352>

0 comments

Share your thoughts