Svalbard Science Centre / JVA

Architects: Jarmund/Vigsnæs AS Architects MNAL / Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs & Alessandra Kosberg
Location: Longyearbyen, Svalbard,
Design Period: 2001-2003
Construction period: 2003-2005
Collaborators: Anders Granli, Nevzat Vize, Sissil Morseth Gromholt, Thor Christian Pethon, Halina Noach, Harald Lode, Stian Schjelderup
Client: Statsbygg / Norwegian Directorate of Public Construction and Property
Interior Desgin: Jarmund/Vigsnæs AS Architects MNAL, Nina Stokset Nilsen
Landscape Architect: Grindaker A/S
Structural Engineer: AS Frederiksen
Electrical Engineer: Monstad AS
Mecanical Engineer: Erichsen & Horgen AS
Climatic Consultant: Byggforsk v/Thomas Thiis
Gross Area: 8.500 sqm
Photographs: Nils Petter Dale


The project was commissioned through an invited competition. The new structure is an addition to an existing university and research building, which is extended to about 4 times its original size. The project also provides new facilities for the Svalbard Museum. The project is the very largest building in Longyearbyen and Spitzbergen.

The insulated -clad skin is wrapped around the program demanded, creating an outer shell adjusted to the flows of wind and snow passing through the site. Climatic 3D simulations has been undertaken to assure that the accumulation of snow would not create undesired conditions in front of doors and windows. In the process, the skin has been flexible to adjustments, both geometrical changes answering to the climatic studies and alterations of program. The building is elevated on poles to prevent the melting of the permanent frost – the only thing fixating the construction. The main structure is in timber, to facilitate on-site adjustments and avoid cold bridges. The outer cladding retains its workability even at low temperatures, thereby extending the construction period further into the cold season.

An important consideration has been to create vital public spaces and passages in the building, an “interior campus” area providing warm and lighted meeting places during the dark and cold winter. The pine-clad spaces have complex geometry relating to the outer skin of the building- the effectiveness of the circulation is maximized but at the same time it offers varied vistas and experiences. The technical infrastructure is hidden in the tilted walls of the interior. The use of color has been a necessity in a natural condition where colors are scarce.

snow study scheme 01

Both physical and virtual models have been important tools in the design process, while an accurate 1:50 construction model has facilitated work on site.

The Danish / Islandic artist Olafur Eliasson will provide an extensive glass installation on the main lobby window.

Cite: "Svalbard Science Centre / JVA" 10 Jul 2008. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=3506>
  • egyptian architect

    awesome
    i like it soooooooo

  • Nya

    I like this design!

  • lubna

    i like it so much even i think i will take my major in master with this science parks new and promising:)))

  • Joshua

    I think Norway is developing a monopoly on sweet work in wood.

  • Doug

    Beautifully conceived and executed. The interaction between the floor and the ceiling give one the impression of movement through the space without taking a a step. Brilliant.

  • Pingback: Lost in Nature, an exhibition on JVA’s recent work | ArchDaily

  • plots

    This is really quite nice, the cladding material is great and the relationship to the landscape is evident without feeling forced or too literal a translation, also a lot of interesting spatial conditions coming about on the interior.

    My only real contention is that while I love the wood on the interior for the stairs and the vertical surfaces I think it becomes visually overwhelming in combination with the floor and ceiling in some of the interior shots. In some places, where the line between horizontal and vertical orientation of surface is blurred, it works nicely but where the difference between surface orientation becomes more obvious I think a corresponding differentiation in materiality would have improved the quality of the space.

  • Vioren Chua

    this really kills Quantity Surveyor to do taking off~

    But really nice~