Four Faces: Collider Activity Center Competition Entry / Atelier WHY

  • 31 Mar 2013
  • by
  • mini Sports Architecture
Courtesy of

Designed for the Collider Activity Center competition, Atelier WHY‘s ‘Four Faces’ proposal presents a diversity of images rather than one unified experience. With the building containing many different activities, the architects were interested in branding activities with different concepts.  They focused on how to convey the variety of activities happening inside to those who are outside though the shape of the building. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Atelier WHY

The Center’s design includes two boxes-a glass box and a solid box inside it. Between the two boxes, there is an exterior atrium and three interior atriums for entertainment:  the high wall, the boulder hall, and funtopia. Each atrium is physically and functionally interrelated with the exterior facades. Four facades of building offer different interpretations of climbing aspects such as “gravity-free”, “flying planters”, “show room” and “hand printing”. We want to provide a high level of contrast between the facades like billboards. Users will have an experience like visiting four buildings within a single building. In addition, while people are working out at the sports center, they will visually communicate with the outside of the building at the same time. This interactivity between inside and outside will create a lively space.

entrance atrium

1. Gravity-free

The main entrance atrium is the first face of the building that people see as they approach the Center. People enter the building through a convex glass facade, an exterior atrium, and a main entrance. The design of the north atrium represents the theme of “gravity-free”. Climbing means working against gravity. Three programs (fitness, coffee shop and spa) intersect with the volume of the main building. These volumes float as if they were in a gravity-free atmosphere. At the front of the exterior atrium, the convex glass facade exaggerates this gravity-free condition, isolates the atrium from outside world, as well as visually pixelates and distorts the view of the atrium. This creates a surreal space at the atrium. People feel like they are entering a fantasy or dream world when they pass through.

high wall atrium

2. Flying Planters

The High Wall atrium is the most spacious area of the Collider Activity Center.  People fight
s gravity in this space. Climbers try to go higher and escape far from the ground. The concept of the High Wall atrium is the romantic interpretation of escaping from the ground, and is called ‘Flying Planters’.  In the front of High Wall atrium, planters hang from a structural cable. These planters are flying in the air, and diverse flowers and intertwined plants are growing toward the sky. This facade will create different moods according to planting and seasons. Inside of the atrium, people will feel convinced that they are in the forest. The planters are also varied in their size, color and shape. In addition, flying planters filter out direct sunlight like louvers. Its function will be maximized summer as the facade will be filled with luxuriant vegetation.

boulder hall atrium

3.Show Window

The South wall is dedicated to advertisements of Walltopia’s products. In the boulder hall, the products are distributed in a naturally manner, sometimes one is stacked on the other, sometimes it stands at the end of a staircase as if it is located at a cliff. Above them, huge show windows are floating, two cantilevered spaces used for office space and a multipurpose hall. From the outside, these two masses can be seen as a real display window of products because of the flat solid handrail shaped like a small boulder. The curtained interior space consists of a transparent and translucent back sheet that shows a unique and luxurious pattern. Conceptually, the pattern is a result of the compression of the three-dimensional space of the atrium into a two-dimensional surface.  At night, show windows make a delicate silhouette on the glass wall, similar to how Batman’s signal is projected in a cloud.

funtopia atrium

4. Hand Printing

The east facade consists of a glass curtain wall and beautiful lighting of handprint shapes suspended on the wall. During the daytime, they provide beautiful shadows with the atrium, and at the end of the day it changes into brightly glowing objects floating on a sea of glass. Interestingly, the beauty of the east facade is not the material itself but rather something to do with the space. The basic concept comes from the movie “Charlie and the Chocolate Factory”, a story is about some events that happen during some kids visit to a chocolate factory, and the unexpected events and experience teaches lessons to both the children and adults. Funtopia is distributed across all of the floors next to the office space. The facade creates continuity between the different spatial layers through the use of transparent materials, and suggests that children have a visible connection and share space with the adult manufacturers in the office.

Architects: Atelier WHY
Location: Sofia,
Design Team: 
Hyuntek Yoon + Soobum You
Competition: 
Collider Activity Center International Open Architectural Competition
Program: Climbing Sports Center
Project Date: February 2013

Cite: Furuto, Alison. "Four Faces: Collider Activity Center Competition Entry / Atelier WHY" 31 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 24 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=350531>

Share your thoughts