151 Homes, Shops And Garage In Mieres / Amann Canovas Maruri

  • 20 Mar 2013
  • Featured Housing Retail Selected Works
© David Frutos

Architects: Amann Canovas Maruri
Location: Río Sella, , Asturias,
Architect In Charge: Atxu Amann Alcocer, Andrés Cánovas Alcaraz, Nicolás Maruri González de Mendoza
Client: OCA, Construcciones y Proyectos SL
Estructures: José Cerezo
Area: 2,676,808 sqm
Year: 2012
Photographs: David Frutos

© David Frutos

This project is produced in a context were the volume of the building is previously strictly define by urban regulations so the exterior form is not a problem to be considered, – thanks! – For this reason it is possible to concentrate the design energy in other conditions. In this case in the specific study of the functional variables of housing: type.

© David Frutos

The proposal is a building protected by two galleries, that has a interior dwellings space released of the presence of the structure. The mechanical and wet spaces are concentrated around a “technical wall”. This decision allows: cross ventilation, free disposition of storage and flexible spaces.

© David Frutos

The galleries are configured as an intermediate space between the inner housing and contact with the city. They are warm in winter and cool in summer. They are a thermal insulation space for the building and a same time a in-between space for different uses. The dwelling is thought around natural regulated thermal condition, the space in-between defend from noise and seeks defuse light, and protect from exterior views,  to provide the best living ambience.  The use of galleries is very traditional in the North of Spain, where rain and clouds are common every day, and reduce the use of heating in the winter. The summers are very humid so easy cross ventilation is an important necessity. The interior patio is place for some trees that help to protect the views and the noise between different dwellings.

Ground Floor Plan
© David Frutos

The urban facade is solved with a polycarbonate skin located on the front of the continuous terrace, on the first level, instead of polycarbonate, the façade is made of perforated steel sheet. This skin is opened by a sliding system, which solves the relationship of the dwellings with the outside. The second front of the gallery is lined with ceramic tiles of various colors. The system allows a intermediate location between the outside temperature and the internal working climate condition. The interior color of the ceramic is in contrast with the gray skies of the area.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "151 Homes, Shops And Garage In Mieres / Amann Canovas Maruri" 20 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=346619>