Coal Mill / Atelier Hoffman

© Andrea Thiel Lhotakova

Architects: Atelier Hoffman
Location: , Czech Republic
Design Team: Patrik Hoffman, Marcela Jirásková, Pavel Hicz, Tomáš Havlíček, Robert Bóžek
Year: 2012
Photographs: Andrea Thiel Lhotakova

© Andrea Thiel Lhotakova

The building is situated on the premises of a former screw mill in Libčice nad Vltavou on the banks of the Vltava river, to the north of Prague. The screw mill was founded in 1872, the Coal Mill building originates from approximately 1900. The original two-storeyed edifice of 12,1 by 17,5 meter and hight of 11 meter was split in 1965 by a steel construction in three levels. Since then it served mainly as a warehouse.

© Andrea Thiel Lhotakova

The building was bought in 2010 by LUGI Ltd and Patrik Hoffman.  Renovation works were carried out between June 2010 and December 2011 following a plan and project by the architectonical studio Patrik Hoffman.  In a join effort, the building of the old Coal Mill was transformed into an inspiring working environment and will continue to be used as a polyfunctional facility in which architecture, design, art, manufacture and warehousing meet each other.

© Andrea Thiel Lhotakova

The screw mill kept mesmerising me. Already in 2006 I tried to convince my friend to invest in the premises. He didn’t do that, so I had to do it myself. In that vacated mill once more than 1600 people used to live and work, nowadays not even a hundred have remained. And yet everything is there! Houses, railway tracks, road, technical infrastructure, river, grown up trees. It has a great genius loci. The premises are dilapidated and forsaken – but all it takes is to bring it back to life.

© Andrea Thiel Lhotakova

When looking at the reconstructed Coal Mill it should be obvious what is original and what has been added. The masses of the newly added outer parts have been carried out as a system of interconnected steel boxes (entrance pavilion, staircase, balcony, boiler room), made of 4mm thick metal sheets in order to minimaze the impact on the original look of the building.

© Andrea Thiel Lhotakova

We took the same approach to renovating the interiors. Added constructions were removed and the existing interior staircase was replaced by a newly placed steel staircase. The original steel construction was cleaned and given a coating.

All the facilities such as bathrooms,  kitchen, cleaning closet has been hidden in independent wooden “boxes” placed freely in the space in order to accentuate the construction of the edificie with its openness and generous feel of open space.

© Andrea Thiel Lhotakova

The steel roof truss structure was left in its original shape including wooden rafters and lagging. Window openings have been fitted from the inside by new aluminium windows with insulating double glass and the original steel window frames were repaired and maintained.

It is our wish that this project may be an impulse to change a forsaken brown field in a centrum where one can find studios, manufacture, show rooms and interesting shops. May it become a place that inspires…

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Coal Mill / Atelier Hoffman" 16 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 26 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=345011>