Earth Sciences Building / Perkins + Will

© Martin Tessler

Architects: Perkins + Will
Location: Vancouver, British Columbia,
Design Team: Peter Busby, Aneta Chmiel, Maginnis Cocivera, Paul Cowcher, Anna Espinoza, Jana Foit, Jeremiah Deutscher, Joerk Gravenstein, Herman Kao, Jon Loewen, Teresa Miller, Soren Schou, Eric Stedman, Julie Wong
Area: 15,794 sqm
Year: 2012
Photographs: Martin Tessler

Construction Manager: Bird Construction
Civil Consultant: Core Group Consultants
Structural Consultant: Equilibrium Consulting
Mechanical Consultant: Stantec Consulting
Electrical/Technology Consultant: Acumen Engineering

© Martin Tessler

The Earth Sciences Building (ESB) is located on the Vancouver campus of the University of British Columbia (UBC). Designed as a new home for three of UBC’s Science departments—Earth, Ocean and Atmospheric Sciences, Statistics, and the Pacific Institute of the Mathematical Sciences—the project also includes the dean’s office of the Faculty of Science and integrates exhibits from the Pacific Museum of the Earth (PME). In addition to enhancing the growing links between each department by providing valuable opportunities for shared learning and collaboration, the ESB expands the Faculty of Science’s public face and helps to create a vibrant and animated centre for the Faculty on campus.

© Martin Tessler

The building is located along Main Mall, the primary north-south pedestrian route on campus, providing opportunity to add visual interest to the pedestrian experience by displaying the research taking place inside the building.  To achieve this, the ground floor is considered the primary public space, and is glazed on all sides to maximize visibility into the building. Located directly across the street is the Beaty Biodiversity Museum, which together with the ESB creates a ‘museum precinct’ in this area of campus, a first for the University.  Promoting the project goal of ‘science on display’, a double-height research lab space serves as the backdrop for the museum-display component of the PME.

© Martin Tessler

The building contains faculty and staff offices for each department, research laboratories, teaching spaces that include three lecture theatres, and a café, as well as the museum component of the PME.  A five-storey atrium divides the north and south wings of the building, providing an organization structure for the different departments while at the same time providing an east-west pedestrian route directly through the building. Unlike the concrete south wing that contains labs and offices, the north wing houses offices and lecture theatres, with wood as the primary structural material.

© Martin Tessler

The wood structure provides a welcoming environment for the inhabitants of the building. As an added environmental benefit, the 1,317 cubic meters of wood in the structure has been calculated to store 1,094 tonnes of carbon, the equivalent of taking 415 cars off the road for a year. To provide rain cover for pedestrians in line with the University’s design guidelines, a solid wood CLT canopy wraps three sides of the project. It extends from inside the building, where it forms the interior ceiling finish of the museum and cafe, blurring the boundaries between interior and exterior space.

© Martin Tessler

Located in the atrium is a free-floating cantilevered solid timber staircase. The dramatic stair is fully cantilevered off the bridge floors and is composed of a seamless folding “ribbon” of rigid glulam stringers, a first of its kind in the world. The clean and elegant lines of the massive timber seem to defy gravity, and dramatically demonstrate the aesthetic and structural capabilities of modern engineered timber. The ESB project sets a new standard of structural performance and innovation in heavy timber construction and demonstrates how modern engineered timber can be used efficiently and competitively in the most demanding of institutional projects.

Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Earth Sciences Building / Perkins + Will" 16 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=343465>