Shelter Island House / Stamberg Aferiat

© Paul Warchol

Architects: Stamberg Aferiat
Location: , , USA
Design Team: Peter Stamberg, Paul Aferiat, Keith Tsang, Joshua Homer, Ryan Harvey, Josh Lekwa, Anna Portoghese, Michael Bardin, Adam Greene, Jasmit Rangr
Area: 1,100 sq ft
Year: 2010
Photographs: Paul Warchol

Construction Manager: deVries and Wallace
Structural Engineering: Robert Silman Associates
Mechanical Engineering: AltieriSeborWieber LLC
Site Area: 1.3 Acre

Floor Plan

The Shelter Island Pavilion gave us an opportunity to bring our influences, inspirations, aspirations and years of architectural design to bear in one place with only ourselves and our budget to define the boundaries. We chose to draw on specific inspirations such as Mies van der Rohe’s Barcelona Pavilion, Le Corbusier’s Ronchamps, and Marcel Breuer’s Wassily Chair.

© Paul Warchol
© Paul Warchol

These works were groundbreaking and truly prescient; each was conceived in part as a prediction of the future of industrialized production and construction.  Keeping the plan of the Barcelona Pavilion in mind, we designed a house that explores the reality of the industrially-produced materials and methods of our own time.  Unlike the Barcelona Pavilion that used then-exotic materials, we chose to utilize more common materials but rendered them striking in usage, pigment choice and detailing.

© Paul Warchol

Cubists looked beyond the mechanical view of how the eye sees and employed the brain’s ability to remember and anticipate, allowing one to take in a seemingly disjointed array of phenomena but still have the whole make sense. The increasing plasticity of lightweight building materials allows us some of the Cubists’ slight-of-hand to simultaneously evoke the immediacies of built form as well as architectural dream states – the hovering roof, translucencies between inside and outside, and walls that are not walls.

© Paul Warchol

Advancing material technologies have expanded the available palette through increased color intensity, optical effects and applications.  Sir Isaac Newton ovserved the different behavior of color created with pigment and color created with light. The Impressionists and Fauves experimented with Newtonian principles to create light effects with pigment. These experiments have redefined thoughts on how colors relate to one another. Guided by Newtonian color theory, the intense palette of the house allows richly-colored reflected light to pass through translucent walls, suffusing spaces with a delighting glow.

Diagram
Diagram

In addition to the rigorous studies of perspective and color theory, environmentally sustainable materials and methods played a large factor in generating the design. First and foremost is the size of the project. In a time where new homes strive to maximize square footage, we consciously kept the enclosed footprint to two small pavilions totaling 1100SF. The home is designed for all seasons with the use of the spaces and the areas conditioned are modulated based on seasonal weather. Its heaviest use is during the summer.

© Paul Warchol

Large sliding doors allow indoor functions to flow into outdoor terraces and gardens during the summer when additional space is desired and indoor conditioned space is rarely needed. The opposite occurs in winter where living occurs in a much smaller conditioned footprint. The house is one of the first on Shelter Island to use geothermal heating and cooling. Even so, it is rarely used in the warm season as we incorporated many passive design elements into the architecture.

© Paul Warchol

Solid walls on the south and west side of the building block the intense summer sun while floor to ceiling translucent double polycarbonate walls allow north and east light into the space as well as providing a much higher R-value as compared to traditional glass. Large sliding doors and windows are carefully placed to take advantage of the east/west sea breeze to cool the interiors. Large roof overhangs provide needed shade for the pavilion interiors while providing sheltered space ideal for outdoor living.

Cite: "Shelter Island House / Stamberg Aferiat" 09 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=341921>
  • Decoholic Interior Design

    So bright happy colors!

  • Pingback: Shelter Island House / Stamberg Aferiat | Arel Architects group

  • Pingback: Shelter Island House / Stamberg Aferiat | Nick Socrates Contemporary Art

  • AD

    Discovered this on trip to Shelter Island.. completely out of context.

    • Patrick H

      IMO, context doesn’t really matter in a suburban area where the buildings are separated by space and trees, and each house has its own style. (As opposed to the city, where adjacent buildings must cooperate to form a street wall or a public space.) Bravo to the designers for taking a risk.

      • ygogolak

        There is more to context than adjacent buildings. If you say it’s separated by trees, then that would be the context. This looks like a playground in the suburbs. The neighbors also hate it.

      • Ryan

        “The neighbors hate it” is something you can say about every modern house in America…

  • noname artist

    I already lived through the 80′s once, don’t make me do it again.

  • toparchstudent

    I vomited promptly upon viewing this project. Thanks.

  • Marcelo Gardinetti

    articulated planes with plastic sense
    intense colors, review of criteria neoplasticists