House in Sanbonmatsu / Hironaka Ogawa & Associates

© Daici Ano

Architects: Hironaka Ogawa & Associates
Location: , Japan
Area: 253.03 sqm
Year: 2011
Photographs: Daici Ano

© Daici Ano

This project is to design a private residence along drive way in Kagawa Prefecture in Sikoku. The site was plotted by the town redemarcation project and the construction site occupies twice the size of the surrounding ones.

© Daici Ano

The neighboring houses are mostly two-story-high and standing on the small sites. Therefore, 1st and 2nd floor volume are the same and box-shaped design. In contrast, this house has achieved well-balanced exterior shape by introducing long hipped roof.

© Daici Ano

The roof is partly cutout and it is used as a courtyard that lets the sunlight and wind into the house, and the rooms and corridors are placed around it. What is more, living room, dining room and kitchen are connected vertically and mildly by the voids.

© Daici Ano

The garden surrounding the house was tilted toward to the house in order to provide better views to all the rooms. Despite the fact that the idea of cutting out a volume from hipped roof is quite simple, it gives various volume impressions in different angles and less oppressive feeling to the neighbors. What’s more, the change of the room volumes provides various views.

First Floor Plan
Cite: "House in Sanbonmatsu / Hironaka Ogawa & Associates" 13 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=338542>