Rue des Rogations / CAAU

  • 28 Feb 2013
  • Housing Selected Works
© Julien Lanoo

Architects: CAAU
Location: Hellemmes,
Client: CIRMAD
Area: 3,256 sqm
Year: 2010
Photographs: Julien Lanoo

© Julien Lanoo

The site is situated amongst an urban fabric characterized a consistent residential fabric, forcing the project to readdress its surroundings. The intention of the project strives to establish a more urban, residential scale, recalling the one that exists on rue des Rogations, whilst ensuring a transition with the smaller adjacent town houses.

© Julien Lanoo

The building stands according to an alignment with the public space whilst anchoring the corner of rue des Rogations and rue Ledru Rollin, it recreates a street frontage, an indispensable element in the organisation of this urban fabric. The intention to rebuild a more “urban” scale (size 6 floors) whilst ensuring the integration of the project in its environment means the building is designed according to two principles: verticality and porosity. The building is organised according to the “faults” from which the balconies are installed benefiting from facing in the best direction: in this way, four volumes are designed according to a rising rhythm. A roof that varies in height and depth accentuates this intention. A ground floor operating according to the same intentions enables a plinth effect to be created which develops around the plot.

Elevation
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Rue des Rogations / CAAU" 28 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 01 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=335451>

Share your thoughts