Hong Kong Polytechnic University Community College / Wang Weijen Architecture

Courtesy of Wang Weijen Architecture

Architects: Wang Weijen Architecture, Architecture Design and Research Group, AGC Design
Location: Hung Hom,
Area: 26000.0 sqm
Year: 2009
Photographs: Courtesy of Wang Weijen Architecture

Courtesy of Wang Weijen Architecture

As part of a series of design exploration by the architect on re-inventing the courtyard typology for high-density urban context, the architecture of this 20 stories-high urban campus seeks for innovative ways to develop podium and tower typology. While the tower design explores alternative approaches to typical lift-dominated model of vertical buildings, the podium is also articulated into levels of terraces cascading along the main pedestrian path.

Section

With four strategic voids created vertically and each became activity centres for four-levels of classrooms, the design organizes the program into several four-storied cubical massing as planning module. Through offsetting these cubical modules, a series of inter-connected greenery sky gardens are developed into an alternative pedestrian system all the way up as semi-outdoor campus spaces.

Courtesy of Wang Weijen Architecture

To minimize the use of mechanical lifts, the library is arranged at the mid-point of the tower as the new datum centre for redistributing the movement patterns. The façade articulation of the tower also reflects the pattern of the four-level module and solid-void rhythm.

1st Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Hong Kong Polytechnic University Community College / Wang Weijen Architecture" 26 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 21 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=335438>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down +3

    Generally I dislike high rises, but those outdoor “courtyard” spaces are almost…. humane.

Share your thoughts