Xixi Wetland Art Village / Wang Weijen Architecture

Courtesy of

Architects: Wang Weijen Architecture
Location: , Zhejiang, China
Client: Xixi Wetlands Park Construction Headquarter
Area: 4500.0 sqm
Year: 2011
Photographs: Courtesy of Wang Weijen Architecture

Courtesy of Wang Weijen Architecture

The site sits on three narrow strips of land opens to water views both in their front and back, provoking our senses toward mountain, water, sky and the field.Different situations of landform lead to possibilities of shaping various linear landscape experiences.

Courtesy of Wang Weijen Architecture

Through the composition of a series of architectural viewing instruments each designed for different positions and viewing angles, the project intends to reverse the process of mo[ve]vie[w] and reframe our scenic experiences, exploring new conditions for our perceptions toward landscape, or mountain and water.

Diagram

Time = changing, Movie watching / static view

Place = changing, Moving and watching / reframing

Courtesy of Wang Weijen Architecture

“In this brilliant, singular work in cantilevering, reinforced concrete, box construction, Wang has been able to deploy and bend the studio module so as to create a syncopated, rhythmic composition of exceptional sophistication. By any standards, this is a small masterpiece and one would be hard pressed to find comparable collective housing anywhere, of recent date, having such astonishing plastic force and conviction. All this woven slippage and elision of modular form, as much in section s in plan, arises not out of some kind of closed formalistic game but rather out of the desire of allowing each one of the megaron-studio forms to relate to the peninsular, water-lined site in a different way”. Kenneth Frampton: The Architecture of Wang Weijen

Plan
Cite: "Xixi Wetland Art Village / Wang Weijen Architecture" 20 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=334677>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down +5

    oh no…pls don’t do this to my homeland….it just DOES NOT fit….

  2. Thumb up Thumb down -1

    Although differently suggested in their schemes with views, they can’t undo my impression of the lack of subtlety in relation to the context. (same with their more recent post of the polytechnic school in hongkong)

Share your thoughts