Fire Station in Santo Tirso / Alvaro Siza

© Joao Morgado – Architecture Photography

Architects: Alvaro Siza
Location: , Portugal
Project Coordinator: José Carlos Nunes de Oliveira
Design Team: Marco Rampulla, Pablo Elinbaum, Patrícia Teixeira, José Pedro Silva
Area: 1400.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Joao Morgado – Architecture Photography

Structure Engineering: Jorge Nunes da Silva, Raquel Dias
Electricity And Security: Alexandre Martins
Hvac: Raul Bessa
Water And Sanitation: Raquel Fernandes
Contractor: EMPRIPAR, Obras Pública e Privadas S.A.
Client: Associação Humanitária Bombeiros Voluntários de Santo Tirso
Site Area: 3800 sqm
Budget: 1.1M Euro

© Joao Morgado – Architecture Photography

The Firefighters barracks matches the CB1 Type program and is located in Quinta de Geão, at the lot 28, of 4,770 sqm.

Diagram

The building comprises a total gross area of 1,173 sqm and lodges the support functions to the fire brigade. Starting from the “Lobby – Access”, it is organized in 3 floors.

© Joao Morgado – Architecture Photography
© Joao Morgado – Architecture Photography

It develops exclusively at the ground floor level in the continuity of the sector A, with its own access from the corner of the B and C streets, houses the tasks of the associative sector and comprises a total gross area of 145 sqm:

© Joao Morgado – Architecture Photography
  • Lobby – common to the sector A
  • Reception and board secretariat
  • Board room
  • Full accessibility sanitary
© Joao Morgado – Architecture Photography

Between sectors A and B there is acirculation space, openonto a courtyard, communicating withallbuilding functions.

© Joao Morgado – Architecture Photography

In the terrain remaining space, between the building and the EN 104, lies the Operational Parade, of 914 sqm, withaccess from the C street anddirectly from thecarpark.

© Joao Morgado – Architecture Photography

Next to the Operational Parade is locatedtheHome-School (CE) andthe workshopand washing (OL).

The Honor Parade is located next to thebuilding main façade from the C Street. Regarding the landscaping project and exterior arrangements, the proposal envisages the establishment of paved green areas that will serve asa framework and support space. The paved areas, excluding the car accesses and the terrace area outside the Bar, are coated with stone trimmed asphalt concrete. The green areas will be targeted for the existing vegetation reinforcement in the slope areas, proceeding to the replacement work of degraded species. Occasionally some trees will be brought, fed by an automatic irrigation system and flagged by boilers in the paved areas.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Fire Station in Santo Tirso / Alvaro Siza" 18 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=333349>
  • Pingback: Fire Station in Santo Tirso / Alvaro Siza | Nick Socrates Contemporary Art

  • Sadin

    so natural

  • http://www.nexopia.com/users/markstock9/blog/1-quickly-solutions-for-kidney-troubles lewis

    Congratulations on having one of the most sophisticated blogs Ive arrive across in some time! Its just incredible how very much you can take away from anything simply because of how visually beautiful it is. Youve put with each other a fantastic weblog space

  • omar

    I am a student at the Beirut Arab university Faculty of Architecture.
    I would like to ask how to send you surveying to asking for after matters relating to architecture and to improve the fire station design