We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

EM House / TaAG Arquitectura

  • Architects: TaAG Arquitectura
  • Location: Zapopan, Jalisco, Mexico
  • Architect In Charge: Gerardo Ayala García de Quevedo
  • Construction: Arturo Ruiz Olmedo
  • Plot: 645 sqm
  • Area: 633.0 sqm
  • Year: 2012
  • Photography: Jorge Silva

© Jorge Silva © Jorge Silva © Jorge Silva © Jorge Silva

© Jorge Silva
© Jorge Silva

From the architect. The client requested a residence in a private section of Zapopan for a family of four members. After the analysis of the program made, and as the family has teenager children, we conclude that the house had to have various levels of simultaneous interaction. With independent spaces that could eventually participate in the same event by joining each other to greater capacity for visitors.

© Jorge Silva
© Jorge Silva

By taking advantage of the natural land topography (an upslope of approximately 2 meters) allowed us to have three levels from street. In the first half-buried part, the garage and a studio with bathroom with direct access from the street were allocated, which can operate by receiving visitors (social) or as a guest room if needed without interfering with the rest of the house program.

© Jorge Silva
© Jorge Silva

The ground floor is arranged as a crujia with a central courtyard that functions as large foyer and a distributor of it, that immediately connects with the terrace, the garden and the living room with folding windows that facilitate spaces fusion. At the other part of the crujia take place the kitchen, laundry and services.

© Jorge Silva
© Jorge Silva

Upstairs level is defined by two gaps: the foyer and double height of the dining room that organize the private space. At the southern end the master bedroom is located, at the center as a filter the family TV room, and finally, at the front of the property the two children’s bedrooms.

© Jorge Silva
© Jorge Silva

The volumetric language commits to sobriety and unique treatment of its parameters: glass, stone, wood and white mortar plaster. This is in contrast to the abundant vegetation and selected view of the land with a diamond shape.

First Floor Plan
First Floor Plan
Cite:"EM House / TaAG Arquitectura" [Casa EM / TaAG Arquitectura] 18 Feb 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/333153/em-house-taag-arquitectura/>