ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Bercy Chen Studio
  6. 2012
  7. Edgeland House / Bercy Chen Studio

Edgeland House / Bercy Chen Studio

  • 01:00 - 13 February, 2013
Edgeland House / Bercy Chen Studio
Edgeland House / Bercy Chen Studio, © Paul Bardagjy
© Paul Bardagjy

© Paul Bardagjy © Paul Bardagjy © Paul Bardagjy © Paul Bardagjy +40

  • Architects

  • Location

    Austin, Texas, United States
  • Design Team

    Thomas Bercy, Calvin Chen, Dan Loe, Ryan Michael, Brad Purrington, Agustina Rodriguez
  • Area

    0.0 ft2
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Paul Bardagjy
© Paul Bardagjy

From the architect. In an increasingly generic and de-natured world, we are interested in producing architecture tuned to the specificity of a place. The Edgeland residence is commissioned by a science fiction writer enthralled with 21st century human habitation in the urban frontiers of abandoned industrial zones.

Floor Plan
Floor Plan

Sections Typical Wall Section Wall Details Sketch 3 +40

Not unlike Col Charles Goodnight's first dug out at the JA ranch in 19th century Texas, the design is inspired by the vernacular of the “pit house”, one of the oldest housing typology in North America used by Native Americans through the ages.

© Paul Bardagjy
© Paul Bardagjy

© Paul Bardagjy © Paul Bardagjy © Paul Bardagjy © Paul Bardagjy +40

This brownfield reclaim project minimized disturbance to the site, as the previous excavations to remove an old Chevron pipeline left a scar on the bluff, the two new green roofed wings sheltering each other from the sun is an attempt to heal the land by restoring the slope and bring wildlife back.

Sketch 1
Sketch 1

This approach addresses the climate of central Texas and utilize thermal capacity of earth to regulate temperature,  while the linear courtyard down the center allows fresh air to flow between the  bluff and the river below. The courtyard is a theater for observing migrating humming birds,  monarch butterflies, even ant colonies...etc,  heightening one's awareness of nature in an urban setting.

© Paul Bardagjy
© Paul Bardagjy

We collaborated with the Lady Bird Wildflower Center to reintroduce over 40 native species of wildflowers and grass to preserve the local ecosystem.

© Paul Bardagjy
© Paul Bardagjy
Cite: "Edgeland House / Bercy Chen Studio" 13 Feb 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/331677/edgeland-house-bercy-chen-studio/>
Read comments

12 Comments

Christopher Kenneth Anderson · September 01, 2016

Love this home. I really like the added drawings and details they provided. Strange they went with the expense of concrete walls and steel erection at the glass wall only to infill the roof with TJIs. Why not a steel or concrete roof structure?

凹凸 · March 12, 2016

Inspiring

Andrew Mboyi · October 07, 2014

this is the most amazing house i have ever seen. the richness of the spaces is just to alluring. i see happiness there.

Oliver · September 17, 2014

Looks pretty but what if they get hungry at night and it's raining outside?

ammb · May 24, 2016 01:52 AM

I talked to one guy from the team and he said the client waned to feel the rain and did not mind it.

IZa · February 21, 2013

Reminds me strongly of Emilio Ambasz - Casa di retrio espiritual, if I am not wrong he designed it in 70's.

SALAHSHA · February 19, 2013

just say,its marvelous

theodore · February 15, 2013

beautiful idea, come to nature without showing any harsh. But green roof maybe not just an artificial things anymore

robert edward cooper · February 15, 2013

I am in love! This really beautiful, soulful, intelligent, rational, serene. . . I can't say enough. Thank you for the pleasure.

Aaron Payne · February 14, 2013

Definitely an interesting use of site, as well as the layout, dividing it into 2 separate areas w/ different enclosures. The graphics behind the section and elevation drawings do a good job of selling the idea.

Mariano Managò · February 14, 2013

looks a bit like BIGs forest crematorium... but still a great house! i especially like the innovative room concept with those two seperate living areas...

left in vermont. · February 14, 2013

Wright like, I thought, drama and scale, connection to the land.

John Seward · February 14, 2013

Bravo! I usually prefer to add more, but really all I can say is: Bravo!

···

Comments are closed

Read comments
© Paul Bardagjy

Edgeland 住宅 / Bercy Chen Studio