We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Clifton View 7 / Antoni Associates

  • Architects: Antoni Associates
  • Location: Clifton, Cape Town, South Africa
  • Interior Architecture: Mark Rielly
  • Interior Decor: Adam Court
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Adam Letch

© Adam Letch © Adam Letch © Adam Letch © Adam Letch

© Adam Letch
© Adam Letch

From the architect. The clients brief was to completely strip out the double-level apartment and to re-configure the interior layout to accommodate four bedrooms, en-suite, a gym, entertainment cocktail bar, cinema room and wine cellar. The site is perched over dramatic boulders and the Atlantic Ocean and experiences sweeping views of the Clifton beaches as well as the Twelve Apostles mountain range.

© Adam Letch
© Adam Letch

Access is gained to the apartment on the upper level. The dining room, living room and kitchen are open plan and have direct access to the extensive terrace. The open plan dining area acts as a pivotal focal point between the spiral staircase and the main entertainment space. The success of the space is a culmination of bespoke detailing, unexpected stylistic juxtapositions and dramatic artworks.

© Adam Letch
© Adam Letch

Moving through the apartment is a journey of styles and ideas that all fuse together to make the apartment a tailored and personally nuanced space. This tailored look was achieved by avoiding over use of recognizable brand names; the clients instead were keen to create one off signature pieces through the OKHA Design Studio. A feature spiral stair was introduced to link the two levels of the apartment. Feature timber screens extend from the upper level through the upper volume to contain this circulation space. The pool bar leads onto the swimming pool and spa terrace with uninterrupted views of the seascape. The infinity pool allows the eye to flow from the pool to the expanse of the Atlantic Ocean.

© Adam Letch
© Adam Letch

Lighting design is an important feature in any project. Bold and discreet lighting was specified in conjunction to create a powerful ‘wow’ factor and layering of lighting was used to set various moods throughout.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Clifton View 7 / Antoni Associates" 01 Feb 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/326954/clifton-view-7-antoni-associates/>