Down Up House / Avignon-Clouet Architectes

  • 03 Feb 2013
  • Houses Selected Works
© Stéphane Chalmeau

Architects: Avignon-Clouet Architectes
Location: Nantes,
Area: 50 sqm
Year: 2011
Photographs: Stéphane Chalmeau

© Stéphane Chalmeau

A long wooded corridor lined with services (laundry, bathroom, dressing, toilets) leads to panoramic bedrooms overhanging the garden, via two hidden stairs.

© Stéphane Chalmeau

Between these two volumes is inserted a room opened outwards. To create the interface with the current house, the new volume is completely glazed. It  gives the impression of a levitating architecture that wouldn’t dare resting on the ground of this limited landscape area.

© Stéphane Chalmeau

But most of all, the extension of this raised ground floor flat, from a 19th century’s building, is an exploit! Indeed, the access between the street and the garden was unthinkable with a narrow corridor ending in square angle and a partly buried extension . Without the strong will of the architect and the builder to take up the challenge, this project would never have emerged.

Section
Cite: "Down Up House / Avignon-Clouet Architectes" 03 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=325035>