Fire Shelter: 01 / SHJ Works

  • 30 Jan 2013
  • by
  • mini
Courtesy of

Designed by SHJ (Simon Hjermind Jensen) Works, Fire Shelter: 01 is a personal project located in at Sydhavnstippen in . Taking inspiration from architecture of ethnic and nomadic people, the starting point for the design emerged from a fascination of the place. It´s a temporary project and a design experiment that aims to celebrate the place. The project has public access, and it establishes experiences of spatial and social character. More images and architect’s description after the break.

Courtesy of SHJ Works

In the creation of it, nobody has been asked of advice, neither has it been possible for anyone to tell his or her opinion. It is simply thought of as a gift. More on this later. You can reach the place at Sydhavnstippen after a 20 minutes bike ride from central Copenhagen. Sydhavnstippen was landfilled with building materials between 1945 and 1973. Before that it was a seabed. Since the landfill plants, bushes and trees have taken over the area, and today it´s a habitat for a variety of animals. Walking around in the area is just amazing. The “wild” appearance of the nature on top of the building materials, which are visible some places, makes you think of a “post-apocalyptic” nature. The often deserted area amplifies this.

Courtesy of SHJ Works

The shelter consists of one shape stretching for the sky. It has one hole in the top and two openings at the bottom. Plywood and polycarbonate is the main materials and all the different parts are fabricated using CNC technology. It is 4, 7 m tall and has a diameter at ground level at 3, 8 m. The structural element of the shelter is the 2-9 mm thick walls. The walls consist of thin and bendable shells which are tightened together with bolts and a piece of 2 mm thick polycarbonate. The bottom of the shelter is made of plywood and inside is a fire place surrounded by a bench.

Courtesy of SHJ Works

The bench is filled with building materials found on the site. This ballast secures the shelter to the ground without any kind of digging for a foundation. The upper part of the shelter is in white transparent polycarbonate. The transparent ability allows daylight during the day, and after dusk the light from the fire will shine through the polycarbonate. This way the shelter brings back memories of old times lighthouses.

Courtesy of SHJ Works

Besides being a design experiment, which tests the possibilities and structural solutions that digital fabrication is capable of giving, the shelter is greatly meant as a gift for the area and for those who wish to use it. It´s about being in the company of good friends, in a fantastic place, around a fire during the dark time of the year.

Courtesy of SHJ Works

If bureaucracy had been taken into account, the project probably wouldn’t have happened. The wish to act independently was the desire to create a unique and site specific project without being subject to any kind of compromises. The project has occurred in the fascination of the area and in a wish to activate one of the potentials of this area.

Courtesy of SHJ Works

The shelter is designed, produced and paid for by the firm SHJ Works. The assembly job, done without the use of ladders, was made possible assisted by Christian Bøcker Sørensen and others. Hopefully the shelter can stand for a year. SHJ Works have a great respect for the value of the area, and we don’t think we jeopardize any of these values realizing this project. The shelter is a temporary project and the day it’s gone it will leave no traces.

 

Cite: Furuto, Alison. "Fire Shelter: 01 / SHJ Works" 30 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=322484>