Tree-Trunk Garden House / Piet Hein Eek

  • 22 Jan 2013
  • Houses Selected Works
© Thomas Mayer

Architects: Piet Hein Eek
Location: , The Netherlands
Year: 2010
Photographs: Thomas Mayer

Plan

It sometimes happens that you are asked to produce something you have actually wanted to do for some time. A customer called and asked if we could build a log shack in his field, one that would be large enough to sit and write inside. I loved the idea from the start. Oddly enough, we’ve recently received quite a few questions about the log shack we produced years ago.

© Thomas Mayer

That shack has been added to the collection of the Stedelijk Museum in Amsterdam. And now we’ve constructed one as a stack of logs standing in a pasture at the edge of the woods.

© Thomas Mayer

Not long after that, we sold a version of the shack I had wanted to design for quite a while, this time in a different size and made of birch. As the shack began to take shape, so did the enthusiasm of all those involved in its construction or who saw it. The windows and shutters are what really make the difference. The sliding windows are fitted into specially designed frames, although “specially designed” is somewhat of an exaggeration for the simple plastic and steel profiles.

© Thomas Mayer
Cite: "Tree-Trunk Garden House / Piet Hein Eek" 22 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 15 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=322295>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down -8

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

Share your thoughts