Sports Hall Competition Entry / Studio EL

Courtesy of Studio EL

In search of the architectural and spatial form for the designed sports hall in , Studio EL, through their investigation of applied form typologies used in sports facilities, decided to use the coating system. This type of design is characterized by freshness, terseness and coherence in form and in contents of a function. The design consists of two-curvature, two-layered, steel space frames which will cover the space of the sports hall and will be based on the double buttresses located in its ambit. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Studio EL

Terrain of area A with acreage of approx. 5ha is the parcel for the designed sports hall. This parcel is located in south-eastern quoin of the terrains of area B which are covered by total elaboration of urban planning. Decisions made during the elaboration of spatial and functional conception for the whole terrain of area B were consistent with conception of parcel development of area A. In certain way a spatial projection of the hall and its location on the parcel of area A were the inspiration to design the pedestrian promenade concatenating quarters, and serving as a compositional axis of the whole urban system, to which embedded mass of the hall is its perspective finial, looking at it from east’s and west’s point of view.

Courtesy of Studio EL

The designed sports hall is located squarely on its parcel, acknowledging that approach roads and pedestrian roads from Ciołkowski street direction will be equivalent from the east and from the west. The layout of the hall aggregate is made up of two elements: the higher and dominating mass of the hall, of which longitudinal axis is located on the axis of the pedestrian promenade proceeding from east to west; and the lower mass implying concurrent program, located on the north side of the hall’s mass, along the boundary with adjoining parcel, developed with immovables of the telecommunications company and with Institute of Meteorology.

Courtesy of Studio EL

The hall is located squarely on its parcel is surrounded by parking lots from the south, east and west side. The last two are divided into two blocks by the pedestrian promenade which is the main pedestrian access to the hall aggregate from the east and from the west, and from the particular blocks of parking lots. The main pedestrian movement towards the hall aggregate from east and west direction and from the parking lots will lead through the promenade, and subsequently through the ramp, the stairs and the elevators leading to the two pedestrian walkways located 4, 20 m above them.

Courtesy of Studio EL

The delivery road to the hall aggregate is designed on the east side of the pedestrian promenade / hall’s warehouses, transformer station, entrances to the arena, partial commercial and technical program / and on the north from the service road side mainly for the commercial program and partially for the technical program.

Courtesy of Studio EL

Considering new computational methods and new generative and executive technologies at today’s disposal, this classic coating system with a unique charm is implemented with light, easy to assemble, and has a very aesthetic construction. Coating of the structure is divided into two strands: side wings are layers of accustomed coating of a full roof / corrugated sheet, mineral wool, water insulation, panel coating from aluminium sheet ; and median strip consists of a downlighter in the part above the arena and thermal sandwich panels on the sides, covered collectively with a layer of Semi Transparent Photovoltanic Glass, application of which will be a huge factor in reducing exploitation costs.

Courtesy of Studio EL

This resolution serves as an ecological treatment in designing sports facilities. Downlighter itself will be constructed using Kalwall system, which features brilliant parameters when it comes to thermal insulating power and sun control, through manifold scattering of sunlight. Additionally in top strip of the space frame we have enabled the possibility of darkening by using automatic, horizontal roller blinds. This resolution will provide bright, roomy, attractive and interestingly designed space of the sports hall in Białystok.

Architects: Studio EL
Location: Białystok,
Team: Edward Lach, Mikołaj Cieżkowicz, Łukasz Klimaszewski, Magdalena Lach, Magdalena Staniszewska, Marta Pakowska, Olga Kwiatkowska

 

Cite: Furuto, Alison. "Sports Hall Competition Entry / Studio EL" 28 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=321318>
  • shaoshuai wan

    I need it!