We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Galeria Adriana Varejao / Tacoa Arquitetos

  • Architects: Tacoa Arquitetos
  • Location: Brumadinho - Minas Gerais, Brazil
  • Design Team: Rodrigo Cerviño Lopez
  • Collaborators: Fernando Falcon, Eduardo Chalabi
  • Structural Engineering: Suely Bueno
  • Client: Inhotim Centro de Arte Contemporânea
  • Cost: € 500,000
  • Area: 558.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Eduardo Eckenfels, Vicente de Mello

© Eduardo Eckenfels © Vicente de Mello © Vicente de Mello © Eduardo Eckenfels

© Vicente de Mello
© Vicente de Mello

From the architect. Inhotim Centro de Arte Contemporânea is located in Brumadinho, a village near Belo Horizonte, the capital of Minas Gerais state. A personal initiative of the mining industry businessman Bernardo Paz, the museum has an unusual architectural concept. Instead of sum up all its installations into a unique building, it is composed of many pavilions spread out in a park of approximately 35 hectares.

© Eduardo Eckenfels
© Eduardo Eckenfels

The Adriana Varejão Gallery was commissioned to shelter two works of the artist acquired by the museum and exhibited at Cartier Foundation: the sculpture Linda do Rosário and the polyptych Celacanto Provoca Maremoto (with the further development of the project, the artist created another four works for the building). The project should occupy a hillside with a small slope (typical of the topography of Minas Gerais, composed of old and smooth hills) partially surrounded by the native forest, an area formerly used to store containers. The original topography was modified for this new use: a huge displacement of earth has cut it, creating the great horizontal plane necessary to the storage.

© Vicente de Mello
© Vicente de Mello

The orientation of the project aimed to recompose the site’s original topography and inserting on it an artificial element: a regular block in reinforced concrete (prestressed wasn’t necessary), partially inserted in the hillside. The building structure is composed by an irregular retaining wall that gains the space in the ground floor and receives the loads of the block, in its deepest part, trough two beams, in the middle, trough 4 columns integrated in the wall.

© Eduardo Eckenfels
© Eduardo Eckenfels

The building was also conceived as a spiral path that connects two different levels of the park, alternating moments of contraction/passage and expansion/exhibition: from the ground floor, (1, contraction) in the middle of the water pound, in a narrow promenade, away from the building; (2 expansion: Varejão’s piece Panacea Phantastica, a tile bench with drawings of hallucinatory plants) The small square plaza of the groundfloor; (3 contraction) The promenade turns to the building; (4 expansion: the sculpture Linda do Rosário and the paiting The Collector) the ground floor, inside the hill, below the concrete block; (5 contraction) The stairs; (6 expansion, the polyptych Celacanto provoca maremoto) The first pavement, inside the concrete block; (7 contraction) The ramp; (8 expansion: another tile bench, now with drawings of birds, Passarinhos-from Inhotim to Demini) The terrace, above the concrete block; (9 contraction) The bridge. And vice versa.

First Floor Plan
First Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Galeria Adriana Varejao / Tacoa Arquitetos" 20 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/319723/adriana-varejao-gallery-tacoa-arquitetos/>