Shanghai Cultural Center Competition Entry / BKK Architects + Brearley Architects & Urbanists

Courtesy of BKK Architects +

Designed by BKK Architects, in collaboration with Brearley Architects & Urbanists, Shanghai Normal University’s new Cultural Center aims to create an intensive and richly mixed-use building by applying the lessons of the city and drawing upon the cloister typology. Arranged around an activated central courtyard, the project will provide a new focus for campus life, accommodating a broad range of cultural, retail, hospitality, and leisure activities. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of BKK Architects + Brearley Architects & Urbanists

Located on the banks of the Xin Nong River, the center includes an elevated plaza and adjacent outdoor amphitheatre will provide views across the river to the main campus. The raking form of the auditorium roof together with the curving foyer façade and broad flank of the stage and fly tower recalls the figure of the Jin Chan, a popular Feng Shui charm for prosperity.

Courtesy of BKK Architects + Brearley Architects & Urbanists

The smaller scale formal manipulations in the façade, foyer and roofline to the theatre reference the pleats and folds of theatre curtains, providing a playful and theatrical concave surface as a backdrop to the theatre of campus life.

Architects: BKK Architects + Brearley Architects & Urbanists
Location: Fengxian Campus, Shanghai,
Project Team: Tim Black, Julian Kosloff, Simon Knott, Madeleine Beech, James Brearley, Shirley Brearley
Type: Invited Competition
Proposed Expected Completion: 2014

Cite: Furuto, Alison. "Shanghai Cultural Center Competition Entry / BKK Architects + Brearley Architects & Urbanists" 27 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=319481>

1 comment

Share your thoughts