Luminous / Jun Sakaguchi

© Tomohiro Sakashita

Architects: Jun Sakaguchi
Location: Tokyo,
Area: 1,513 sqm
Year: 2008
Photographs: Tomohiro Sakashita

© Tomohiro Sakashita

as a practice director of PTW Architects won a design competition for this small commercial block in Tokyo in 2006. Crowned with a penthouse rising above the 31m height limit but within the set-back line, it glows like finely cut jewellery. Most surrounding buildings are 31m high, so the penthouse enjoys open views from the timber deck terrace to the Tokyo Station area and further up to the Shinjuku district.

© Tomohiro Sakashita

The façade has a beautiful and deeply curved glass wall, which maximizes the frontage for tenants and continually reflects changes in the environment. A central glass lift-well unifies the curve of the penthouse with the lower levels, creating a symbolic form. This building provides a new landmark and a novel way to activate a typical commercial area.

Plan
© Tomohiro Sakashita

The plan provides 95% efficiency of net area on typical levels with the innovative design approach providing an environmentally friendly design for its tenants.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Luminous / Jun Sakaguchi" 09 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 16 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=316247>

1 comment

Share your thoughts