Multi-Sports Complex Competition Winning Proposal / Archi5 + Tecnova Architecture

© Luxigon

The winning proposal for the multi-sports complex in the city of Antony, France responds to the strong political will of a new urban ambition for the neighborhood. The context is heterogeneous linear collective housing on one side and unique botanical heritage of the Park on the other. Designed by Archi5 + Tecnova Architecture, this project includes a theme for each function including gathering, meeting, sports activities, and events. This becomes evident in all aspects of the building at all levels. More images and architects’ description after the break.

© Luxigon

The building makes its own vocabulary of public space and complements the urban landscape elements, imprinting a new impulse to the site. It becomes an attractive landmark for residents throughout the neighborhood. The project sharpens the curiosity and the mystery. It is the choice of this mineral form, fractured largest monolith: a precious and mysterious rock placed in the landscape, which contrast and fits the context. This magnetic block, like a nugget copper hues is framed greenery.

© Luxigon

It is a landscape which emerges signal’s urban climbing gym. The building is one with the environment and plant stands out from the surrounding buildings. The nature here is not expressed by the plant: not cover that had been planted out of scale and without force in the context of the plant site. Its boundary is its identity, value mark. It clearly separates the two poles of the sports complex and ensures natural lighting gymnasiums and corridors. This flaw, like a canyon, plays on the scale of the building. It is an invitation to discover the secret of the precious rock, it begins the subtle permeability between inside and outside. It is the key to building close reading reveals its transparency as we approach.

© Luxigon

The sports complex is structured by a set of vistas. Blur the boundaries between the front exterior and interior environment where nature is always present. Framed the openings highlight the outstanding features of the integrated interior and outside. The analogy with nature is not only formal. It is rooted deeply in the structure of the frame by the choice of noble materials and integrity who are only capable of improvement over time. The skin is made of an alloy of copper, aluminum and titanium. It does not oxidize, and keep his win bronze color patina with a more matte appearance.

© Luxigon

By the interplay of facets, the perception of the building changes according to the sun and the seasons. The glass surfaces transform the monolithic crystal sparkling in the light. Its homogeneity and the choice of natural materials and sustainable, the building is in keeping with its envelope. The walls are lined with wooden planks and canvas stretch ceilings meet the volume of the facets. Natural lighting, generous volumes, the atmosphere generated by the matter bluntly, are conducive to serenity necessary for learning sportsmanship.

© Luxigon

To distinguish course, a partial mezzanine is created for the use of public (visitors). It is located in the balcony on the double height volume and gives insights into the gyms. With regard to those who practice and alongside the building offers a lovely landscape surrounding buildings, such as a hill. By choosing a quiet place, anchored, sensitive to the nature that surrounds it, clear in its management function, this building is the balance between balance and strength, these values are those of sports objectives. It evokes the power of nature at the same time it calls the simplicity and economy. Contemporary and timeless, poetic as well as practical, this equipment will be able to inspire the imagination of those who use it.

Architects: Archi5 + Tecnova Architecture
Location: Antony, France
Structural Engineering, Envelope: DVVD
Acoustics: Tisseyre & Associates
Landscape: Florence Mercier
Consultancy Fluids, HQE, Lots archis: Incet
Owner: City of Antony
Program: Construction of a multi-sport complex includes a sports center for associations and schools, a sports center for the College La Fontaine, two gymnasiums, a climbing wall, dojo, boxing gym, multipurpose room, administrative offices. Landscaping. Parking for 100 cars
Area: 5200 sqm GFA
Cost: 14,300,000 €
Date: October 2012 Contest Winners – Delivery July 2015

Cite: Furuto, Alison. "Multi-Sports Complex Competition Winning Proposal / Archi5 + Tecnova Architecture" 26 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=312180>

1 comment

Share your thoughts