Mava House / Gubbins Arquitectos

  • 27 Dec 2012
  • Featured Houses Selected Works
© Pablo Montecinos

Architects: Gubbins Arquitectos
Location: , Valparaíso Region,
Design Team: Pedro Gubbins Foxley, Victor Gubbins Browne
Collaborators: Giacomo Visone, Sofía Valderrama
Structural Engineering: Mauricio Abella
Contractor: Julio Hernández
Site Area: 2,304 sqm
Project Area: 356 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Pablo Montecinos, Courtesy of Gubbins Arquitectos © Pedro Gubbins

First Floor Plan

MAVA house is placed in “Beranda” urbanization, located in between Cachagua and Maitencillo, in Chile. The location is in a really strong slope, with a radical sight to Pacific Ocean and exposed to South-West winds. The main strategy was to create a big terrace, creating this “new floor” that would allow the “leisure life” and make even more perceptible the Ocean sight, offering a unique relationship between the inhabitant and the horizon line,  the same way as the cliffs do. The terrace  extends towards the Ocean, removing the view of the existing houses. The program decomposes into “two units”, allowing to get in touch with the ground in the proper way, and provides the architectonical support for the terrace.

Courtesy of Gubbins Arquitectos © Pedro Gubbins

Southward, there is a big metal and Wood “beam-wall” that allows to delimit the view and take over the South-West winds in the place, and the future neighbors. Under it, a new place is created, here is the entrance to the house, the relationship between both houses and a place sheltered from the sun. The architectural promenade is complete when you get into a courtyard which is opened to the sky and from where you access the terrace. Both Houses develops its inner promenades perpendicular to the slope, involving all the interior rooms of the sight. The architecture of the two longitudinal volumes, makes the space decomposes and folds into a series of slabs and beams that allows big distances between supports without soiling the ocean view, furthermore it hels to protect the house from the west sun.

Courtesy of Gubbins Arquitectos © Pedro Gubbins

The materiality is composed by reinforced seen concrete walls, aluminum windows, double glazing, and wood beams. The temperatura and atmosphere created by these materials offers a complete integration with the ground and vegetation of the area.

Section
Cite: "Mava House / Gubbins Arquitectos" 27 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 20 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=310297>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Buen proyecto residencial. La contraposición entre una aparente inicial dureza y opacidad de los volumenes desde el exterior con la transparencia y la comodidad de los espacios interiores le otorga un gran valos conceptual al proyecto. Un ejercicio de profesión con estilo y mucha clase.

    EXCELENTE TRABAJO. Enhorabuena desde Barcelona.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Clicking to the architect’s names link the troyan virus try to get in my computer. Please check-it! Thanks, otherwise is not possible to use your marvellous world’s top webpage! OB

Share your thoughts