Hall Rowers Moto Guzzi / act_romegialli

© Marcello Mariana

Architects: act_romegialli
Location: Province of Lecco,
Design Team: Gianmatteo Romegialli, Angela Maria Romegialli, Erika Gaggia
Client: Mandello del Lario Town Council
Cost: 380,059.48 Euro
Area: 330 + 190 sqm
Year: 2011
Photographs: Marcello Mariana

© Marcello Mariana

The volume is distributed in two separate pavilions, adjacent but with slightly staggered locations  for breaking its total volume.The shape of the buildings is typical of simple construction with a pitched roof, the archetype of the “house.” It’s composed by n.1 deposit for rowing boats n.1 training-room and n.1 multifunctional room.

© Marcello Mariana

The pavilions are placed longitudinally in relation to the lake shore.

Elevation

On the western side a continuous glass surface allows you to enjoy the view of the Como lake. The deep frame above the glass surface manage exposure to direct sunlight in the winter and summer solstices. The materials are based on maximum simplicity. The tympanums are made  in concrete – formwork type OSB  (wood chips pressed) that returns to the surface a smooth, natural appearance, the roof structure is composed by steel profiles.

© Marcello Mariana

The roof surface reproduces the typical material of the historic ferry piers on the Como Lake, the simple galvanized corrugated iron.

© Marcello Mariana

The four tympanum  are designed entirely covered with creeper species “ficus pumila.” The creeper, as well as reducing the impact of the built volumes in the park, reinterprets historic customs. In the past  this method to cover architectural surfaces often was used on walls  and pavilions of the most important historic villas on the Como Lake.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Hall Rowers Moto Guzzi / act_romegialli" 19 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 03 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=308587>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    Beautiful project, although it’s a shame that the doors to the hall have been erased from the interior photos. The plan and exterior photos clearly show them, but the interior shots have been made “prettier” than reality. It’s already a well-considered, clean project, with pleasing contrast to the landscape and lake views. No need to hide those obvious points.

Share your thoughts