In Progress: Novo Nordisk Corporate Centre / Henning Larsen Architects

© Dragør Luftfoto ApS

Architects: Henning Larsen Architects
Location: Bagsværd,
Lanscape Architect: SLA
Engineer: Alectia
Area: 50,200 sqm
Year: 2013
Photographs: Courtesy of , Dragør Luftfoto ApS

Courtesy of Henning Larsen Architects

The new corporate centre consists of two office buildings situated in a green and attractive landscape. The landscape design provides the users with a stimulating green environment and ensures an inseparable contact between the buildings and the green surroundings.

Courtesy of Henning Larsen Architects

The largest cylindrical office building covers six floors and a total of 32,500 m2 (including a 13,000 m2 underground car park). The building houses a number of shared functions. Its circular shape with no beginning and no end is a perfect picture of balance and focus and contributes to achieving a low energy consumption.

Courtesy of Henning Larsen Architects

The design is inspired by the complex insulin molecule. The helix structures of the molecule have thus inspired the round shape of the building and the spiralling, inner staircase with dynamic, white balconies in the atrium.

Courtesy of Henning Larsen Architects

The other wedge-shaped building rises up four floors and covers a total of 17,700 m2. It has its own unique expression and beautifully adapts to the hilly landscape.

Courtesy of Henning Larsen Architects

The building relates to the adjacent circular building. The wedged geometry creates a continuous sequence of lower, polygonal buildings – staging the unifying centre, the circular main building.

Courtesy of Henning Larsen Architects

Architecture should create a dynamic setting where people can meet – to create synergy between employees across professional fields and between employees and guests from all over the world. This has been the vision behind the design of the new corporate centre.

Cite: AD Editorial Team. "In Progress: Novo Nordisk Corporate Centre / Henning Larsen Architects" 22 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=308539>

Share your thoughts