We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House Komazawa Park / miCo.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura
  • Architects: miCo.
  • Location: Tokyo, Japan
  • Architects: Mizuki Imamura + Isao Shinohara
  • Structural Engineer: Tatsumi Terado Structural Studio
  • Site Area: 96.37 sqm
  • Building Area: 46.46 sqm
  • Total Floor Area: 72.14 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Takashi Suo, Courtesy of miCo., Koichi Torimura

© Takashi Suo © Takashi Suo Courtesy of  miCo. © Takashi Suo

© Takashi Suo
© Takashi Suo

From the architect. This project is a renovation and extension of a 30 years old wooden house. We tried to see this dense neighborhood of wooden houses as a “compact cluster of the wooden frames”, which then seemed to us like an editable landscape.

Courtesy of  miCo.
Courtesy of miCo.

The wooden frame structure made it possible to add or subtract beams and columns, setting free the renewal of the building. The wooden frame structure allows for the addition and subtraction of beams and columns to fit the composition of the family and its current purpose, letting us freely renew the house. The issues of the old wooden house were solved by altering the framework without depending on the site or the existing building. Rather than creating a brand-new view, we tried to make an aged building which changes slowly with the landscape.

Courtesy of  miCo.
Courtesy of miCo.

The site has very narrow access to the street and is surrounded by similar houses. The neighbor on the back side of the house is currently a small field, but it will be built up in near future, which might make the site shaded and poorly ventilated.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

In response to this we decided to make three small separate units. One of which is an addition and the other two were created with a division of the existing house. These gestures made the scale of building smaller and reduced tightness with the neighboring buildings. The spacing created from the separate units gave each volume an adjacent exterior, as to solve the shading and ventilation problems.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

In contrast to each unit there is a connecting transparent volume, as a result the three separated units become one spacious room. However this large room is hard to imagine from the exterior of the building due to its fragmented appearance. We hope this “renewal of the wooden framework”provides some motivation to make change in dense residential landscape of the big city.

Cite:"House Komazawa Park / miCo." 14 Dec 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/306325/house-komazawa-park-mico/>